4 suplimente ce promovează un control glicemic superior

4 suplimente ce promovează un control glicemic superior

Stilul de viață este esențial unui bun control glicemic. Pentru un sprijin superior al acestui scop, există suplimente eficiente.

Simona Cazanescu
4 suplimente ce promovează un control glicemic superior

Nivelurile ridicate ale glucozei din sânge și controlul deficitar al glicemiei sunt două subiecte de actualitate în practica medicală, întrucât aceste stări pot duce la diverse probleme de sănătate, precum riscul crescut de diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Cu toate că există mai multe opțiuni terapeutice disponibile în cazul în care aceste afecțiuni survin, există alternative naturale sub formă de suplimente care pot sprijini un stil de viață sănătos și promova gestionarea mai bună a nivelurilor glicemice.

În acest articol vei descoperi 4 exemple de suplimente axate pe un mai bun control glicemic, care te pot ajuta să îți schimbi abordarea din cea reactivă în una proactivă.

Berberina

Berberina este un compus care, deși a fost descoperit și utilizat în medicina tradițională la scară largă încă din trecut, a căpătat recent tot mai multă atenție datorită efectului său promițător asupra menținerii în limite normale a glicemiei, nivelurilor de colesterol și tensiunii arteriale.

Mecanism de acțiune

Berberina pare să interacționeze cu mai multe ținte pentru a impacta procesele metabolice. De exemplu, menține glicemia în limite normale prin îmbunătățirea translației GLUT4, crescând sensibilitatea la insulină și permițând, astfel, o captare mai bună a glucozei în celule.

Acest rezultat este posibil datorită activării căii metabolice AMPK, care reglementează metabolismul glucozei și al lipidelor. Atunci când nivelurile energetice celulare sunt scăzute, enzima AMPK este activată și, astfel, stimulează absorbția glucozei în celule, crescând translocarea transportorilor de glucoză (GLUT4) către membrana celulară.

În plus, AMPK inhibă căile metabolice implicate în procesele consumatoare de energie (precum sinteza acizilor grași și cea a proteinelor), în timp ce promovează căile producătoare de energie (precum oxidarea glucozei și acizilor grași), reglând, astfel metabolismul glucozei și restabilind echilibrul energetic celular.

Pe lângă activarea AMPK, berberina poate avea și alte mecanisme de acțiune, cum ar fi:

  1. Inhibarea enzimei alfa glucozidaza (care descompune carbohidrații în glucoză), reducând, astfel, absorbția glucozei.
  2. Reglarea expresiei genelor implicate în metabolismul glucozei și lipidelor, cum ar fi PPAR-alfa, PPAR-gama și PGC-1alfa;
  3. Efecte antioxidante, reducând stresul oxidativ asociat cu rezistența la insulină.

Așadar, berberina poate avea multiple efecte care contribuie la menținerea homeostaziei glucozei și lipidelor, făcând-o o opțiune promițătoare în abordarea tulburărilor metabolice.

Beneficii

Cu toate că studiile se află încă în desfășurare și sunt necesare mai multe pentru a stabili o legătură clară, cele disponibile până la acest moment sunt extrem de promițătoare și arată că berberina scade eficient nivelurile glicemice la persoanele cu diabet sau sindrom metabolic. În plus, la femeile cu SOPC, berberina a îmbunătățit rezistența la insulină.

Pentru persoanele sănătoase, berberina poate oferi următoarele beneficii:

  1. Sprijină metabolismul optim al glucozei și insulinei, prevenind apariția rezistenței la insulină;
  2. Promovează niveluri sănătoase ale colesterolului și trigliceridelor, reducând riscul bolilor cardiovasculare;
  3. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejând împotriva stresului oxidativ și inflamației cronice;
  4. Are potențial de a îmbunătăți compoziția corporală prin stimularea metabolismului și oxidării grăsimilor;
  5. Poate spori energia, datorită efectelor sale benefice asupra metabolismului energetic celular.

Prin urmare, berberina poate fi un supliment valoros atât pentru persoanele cu afecțiuni metabolice, cât și pentru cele sănătoase, care doresc să-și optimizeze sănătatea și longevitatea.

Cu siguranță, înainte de a începe suplimentarea cu berberină, sunt necesare acordul și îndrumarea medicului.

Reducose® (extract din frunze de dud alb)

Reducose® este un extract din frunzele de dud alb, standardizat pentru a conține un inhibitor natural de alfa glucozidaza, inhibând, astfel, absorbția rapidă a carbohidraților.

Mecanism de acțiune

Reducose® inhibă cu până la 40% descompunerea și absorbția carbohidraților din intestin înainte ca aceștia să intre în fluxul sangvin sub formă de glucoză. Acest efect în stadiile incipiente ale digestiei previne spike-urile de glucoză postprandiale.

Beneficii

Studiile clinice efectuate până la acest moment demonstrează că Reducose® reduce semnificativ spike-urile glicemiei și ale insulinei postprandiale într-o manieră dependentă de doză.

Prin reglarea glicemiei postprandiale, Reducose® poate ajuta la gestionarea greutății și potențial preveni diabetul de tip 2.

Picolinatul de crom

Mecanism de acțiune

Picolinatul de crom este o formă organică și biodisponibilă de supliment de crom. Acesta îmbunătățește efectele insulinei asupra metabolismului glucozei, crescând sensibilitatea celulelor la insulină. Cromul facilitează transportul glucozei în celule prin intermediul insulinei, ajutând la menținerea unor niveluri optime de glucoză în sânge.

Beneficii

Mai multe studii au arătat că suplimentarea cu picolinat de crom poate îmbunătăți controlul glicemic la persoanele cu diabet sau rezistență la insulină. Un studiu a constatat că, după suplimentarea cu picolinat de crom, participanții au prezentat niveluri mai bune ale hemoglobinei glicate (HbA1c) și ale glicemiei à jeun, indicatori ai controlului glicemic pe termen lung și pe termen scurt.

Pe lângă beneficiile asupra controlului glicemic, unele studii sugerează și că picolinatul de crom poate susține pierderea în greutate, creșterea masei musculare și menținerea unor niveluri sănătoase ale colesterolului, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Oțetul de mere

Mecanism de acțiune

Otetul de mere conține compuși bioactivi precum acidul acetic, polifenolii și flavonoidele, care acționează prin mai multe mecanisme pentru a influența metabolismul glucozei și lipidelor.

Principalele mecanisme de acțiune includ:

  1. Încetinirea golirii gastrice, ce duce la absorbția mai lentă a carbohidraților și la reducerea vârfurilor glicemice;
  2. Reducerea activității dizaharidazei intestinale (enzima care descompune carbohidrații complecși în carbohidrați simpli), limitând, astfel, absorbția glucozei;
  3. Promovarea captării glucozei în mușchi, crescând sensibilitatea la insulină și utilizarea glucozei ca sursă de energie.

Beneficii

Beneficiile oțetului de mere asupra controlului glicemic și profilului lipidic includ:

  1. Reduce nivelurile glicemiei à jeun și postprandial, contribuind la un control glicemic mai bun;
  2. Crește sensibilitatea la insulină, permițând o utilizare mai eficientă a glucozei de către celule;
  3. Scade nivelurile trigliceridelor și colesterolului LDL, reducând riscul bolilor cardiovasculare;
  4. Poate susține pierderea în greutate prin diverse mecanisme, cum ar fi creșterea senzației de sațietate și îmbunătățirea metabolismului energetic.

Monitorizarea controlului glicemic cu ajutorul unui monitor continuu al glucozei (CGM)

Un monitor continuu al glucozei (CGM) poate oferi feedback în timp real cu privire la modul în care toate aceste suplimente impactează nivelurile tale glicemice. CGM-urile urmăresc în mod continuu nivelurile de glucoză interstițială, generând profiluri glicemice detaliate.

Prin utilizarea unui monitor de glucoză în timp ce iei aceste suplimente, poți observa mai bine efectele acestora asupra spike-urilor glicemice postprandiale și variabilitatății glicemiei. Aceste date pot ghida dozarea personalizată și combinațiile de suplimente pentru un control optim al glicemiei.

Nu uita însă faptul că datele CGM integrează atât impactul suplimentelor, cât și din dietă, exerciții fizice, stres și alți factori.

Concluzie

În concluzie, suplimentele precum berberina, Reducose®, picolinatul de crom și oțetul de mere reprezintă opțiuni promițătoare pentru controlul nivelurilor glicemice prin mecanisme complementare, precum îmbunătățirea sensibilității la insulină, inhibarea absorbției carbohidraților și promovarea captării glucozei de către celule. Cu ajutorul îndrumării unui medic, se pot administra dozele eficiente pentru scopurile tale individuale, oferindu-ți o cale de a preveni dezechilibrele glicemice și având în vedere întotdeauna stilul tău de viață. Nu în ultimul rând, utilizarea unui CGM oferă informații valoroase pentru monitorizarea impactului lor.

Înapoi la blog