5 aspecte pe care să le cunoști despre andropauză

5 aspecte pe care să le cunoști despre andropauză

Andropauza este un fenomen fiziologic specific bărbaților, asociat cu înaintarea în vârstă și gestionabil prin tratament adecvat.

Simona Cazanescu
5 aspecte pe care să le cunoști despre andropauză

Andropauza, adesea numită și menopauza masculină, reprezintă un proces fiziologic, specific masculin, ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Este caracterizată printr-o scădere treptată a nivelurilor de testosteron, fenomen ce duce la instalarea mai multor simptome fizice, psihice și emoționale. În timp ce înainte nu era un subiect extrem de cercetat, pe  măsură ce speranța medie de viață crește și tehnologia medicală avansează, a început să existe, de asemenea, o atenție mai mare asupra optimizării sănătății și stării de bine chiar și mai departe în viață.

În acest articol, vei obține o prezentare cuprinzătoare a andropauzei, structurată sub forma a 5 aspecte importante de reținut despre andropauză.

Ce este și cum apare andropauza?

Precum am menționat și anterior, andropauza se referă la scăderea treptată a funcției testiculare, legată de vârstă, la bărbați.

În timp ce termenul de menopauză masculină poate fi folosit pentru a indica faptul că este un proces fiziologic similar în cazul femeilor, această denumire a fost considerată nepotrivită, întrucât există caracteristici distincte importante între cele două sexe.

Când și de ce survine andropauza?

Andropauza începe, de obicei, la bărbații în vârstă de 40-50 de ani. Nivelurile de testosteron scad cu o rată aproximativă de 1-2% pe an. Cu toate că există acest standard, spre deosebire de menopauză, limitele de vârstă pot varia, nu toți bărbații vor experimenta simptome, iar severitatea acestora poate varia mult în cadrul populației masculine.

Testosteronul este un hormon esențial, produs în principal în celulele Leydig de la nivel testicular. Acesta joacă un rol crucial în dezvoltarea sexuală masculină, creșterea și menținerea masei musculare, asigurarea densității osoase și starea de dispoziție generală.

Producția de testosteron este reglată printr-un sistem de feedback de către axa hipotalamo-hipofizo-testiculară. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, schimbările fiziologice survenite pot determina scăderea producției și secreției de testosteron.

Studiile au arătat că numărul de celule Leydig scade cu vârsta, contribuind, de asemenea, la reducerea producției de testosteron.

Cu ce simptome se asociază andropauza?

În timp ce nu toți bărbații vor experimenta simptome care vor anunța instalarea andropauzei, alții se pot confrunta cu manifestări precum:

Simptome fizice

  • Scăderea libidoului;
  • Disfuncție erectilă;
  • Pierderea masei și forței musculare;
  • Creșterea grăsimii corporale și distribuirea acesteia în special în jurul abdomenului;
  • Scăderea densității osoase;
  • Stare de oboseală generalizată și scăderea nivelurilor de energie.

Simptome psihice și emoționale

  • Schimbări nespecifice de dispoziție;
  • Depresie;
  • Iritabilitate;
  • Scăderea funcției cognitive;
  • Reducerea încrederii în sine.

Cum se depistează andropauza?

Există două metode principale prin care poți știi dacă ai atins andropauza sau nu:

Evaluare clinică

Această etapă de diagnostic se bazează pe evaluarea prezenței simptomelor sugestive pentru un nivel scăzut de testosteron, atât fizice, cât și psihice sau emoționale.

Pentru o evaluare cât mai clară, se poate efectua chestionar al deficitului de androgen la bărbatul în vârstă (ADAM), adesea folosit pentru a depista și cuantifica simptomele, cu un scor de 20 sau mai mare sugerând andropauza.

Evaluare hormonală

Pentru a obține o perspectivă cât mai obiectivă, este necesară efectuarea testelor hormonale. Astfel, sunt folosite analize de sânge pentru a măsura nivelurile de testosteron, cu intervale normale de obicei între 300 și 1.000 nanograme per decilitru (ng/dL).

Cum se gestionează andropauza?

Andropauza este un fenomen normal, specific vieții și care nu poate fi evitat, dar poate fi gestionat din punct de vedere al simptomatologiei. Există, astfel, câteva metode prin care se poate îndeplini acest scop:

  • Terapia de înlocuire cu testosteron (TRT) - este un tratament comun utilizat pentru andropauză, implicând administrarea de testosteron prin injecții, geluri, creme sau patch-uri;
  • Schimbări în stil de viață - exercițiul fizic regulat, o dietă sănătoasă, reducerea stresului și un somn adecvat sunt întotdeauna măsuri accesibile și eficiente pentru gestionarea simptomelor andropauzei;
  • Terapii alternative (naturiste) - în unele cazuri, se poate opta pentru remedii pe bază de plante sau suplimente, însă eficiența acestora nu este la fel de bine cunoscută ca cea a terapiei cu testosteron.

Ce ar trebui să știi în plus despre andropauză?

Iată câteva aspecte suplimentare pe care să le ai în vedere despre andropauză:

  1. Unele studii sugerează că există o legătură între nivelurile scăzute de testosteron și riscul crescut de boli cardiovasculare - tocmai de aceea, este utilă o discuție deschisă cu medicul urolog despre strategii și tratamente;
  2. Există îngrijorări cu privire la impactul potențial al TRT asupra sănătății prostatei, însă rezultatele cercetărilor sunt mixte - nu există tratamente fără reacții adverse, astfel că și în acest caz, o discuție deschisă cu medicul este cea mai bună cale către identificarea soluției potrivite;
  3. Andropauza poate duce la scăderea densității osoase și a masei musculare, crescând potențial riscul de osteoporoză și fragilitate - proces similar cu cel din cadrul menopauzei;
  4. Conștientizarea publică despre andropauză în rândul bărbaților este, în general scăzută; există o nevoie de informare asupra subiectului.

Concluzie

Andropauza este o stare fiziologică importantă, care afectează bărbații pe măsură ce înaintează în vârstă. Caracterizată printr-o scădere a nivelurilor de testosteron și o apariție de simptome fizice, psihice și emoționale, impactul său asupra calității vieții poate fi unul semnificativ. Diagnosticul timpuriu și gestionarea adecvată pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea stării generale. Pe măsură ce studiile în acest domeniu continuă să avanseze, este crucial să crească și conștientizarea publică și educația despre andropauză pentru a asigura îngrijirea și sprijinul adecvat în această fază a vieții bărbaților.

Înapoi la blog