5 exemple de disruptori hormonali ascunși în casa ta și cum să reduci expunerea

5 exemple de disruptori hormonali ascunși în casa ta și cum să reduci expunerea

Disruptorii endocrini sunt substanțe chimice ce interferează cu sistemul endocrin și se regăsesc în diferite locuri în casă. Cu mici schimbări, poți reduce expunerea.

Simona Cazanescu
5 exemple de disruptori hormonali ascunși în casa ta și cum să reduci expunerea

Disruptorii endocrini reprezintă o grupare de mai mulți compuși chimici ce pot interfera cu funcționarea sistemului endocrin, componentă responsabilă pentru reglarea unei multitudini de procese biologice importante, precum creșterea și dezvoltarea, dispoziția, metabolismul și fertilitatea. Acești compuși se găsesc în mai multe produse și alimente folosite în viața de zi cu zi și au proprietățile de a imita, bloca sau cel puțin perturba hormonii, ducând, în timp, la generarea unor efecte negative asupra sănătății.

Dat fiind faptul că nivelurile hormonale sunt bine delimitate și sistemul endocrin reacționează chiar și la modificări foarte mici ale acestora, expunerea prelungită la disruptori endocrini, chiar și la niveluri scăzute, poate fi motivul din spatele unor probleme de fertilitate, a pubertății precoce sau întârziate, a tulburărilor de metabolism, a instalării autoimunității și, nu în ultimul rând, a unui risc crescut de neoplazii.

Acest aspect este extrem de important nu doar pentru sănătatea pe termen scurt, ci și pentru cea pe termen lung și, implicit, pentru numărul de luni sau ani de viață sănătoasă care se pot pierde prin acest mod. Așadar, pentru a te asigura că îți promovezi longevitatea, este extrem de util să acorzi atenție și acestor aspecte.

Înțelegerea disruptorilor endocrini

Definiție, transmitere și mod de acțiune

Disruptorii endocrini sunt acele substanțe chimice exogene care pot influența în mod negativ funcționarea hormonilor și, implicit, a sistemului endocrin.

Aceștia se regăsesc în mai multe surse cu care poți lua contact zi de zi și pot fi chiar transmiși pe cale aeriană. Mai multe studii au obținut noi perspective asupra diferitelor moduri în care disruptorii endocrini interferă cu funcțiile hormonale normale din organism.

Odată pătrunși la nivelul organismului, se leagă de receptorii specifici (ex: receptorul de estrogen, progesteron sau androgenic), luând locul hormonilor endogeni. Însă, pe lângă faptul că aceste substanțe chimice pot imita complet sau parțial hormoni precum estrogenul și testosteronul, legându-se de receptorii specifici și potențial cauzând suprastimulare, disruptorii endocrini pot interfera și cu modul în care hormonii sunt fabricați sau procesați în organism, alterând bucla normală de feedback.

Surse comune

Disruptorii endocrini se pot regăsi în multe produse folosite de zi cu zi, cum ar fi:

  • Materialele plastice - recipientele pentru mâncare, sticlele de apă/sucuri de unică folosință;
  • Parfumurile - produsele cosmetice, odorizantele de cameră, lumânările, parfumurile clasice;
  • Pesticidele - fructele și legumele proaspete (în special cele de pe lista Dirty Dozen);
  • Ambalajele alimentare și ustensilele de bucătărie - atât cele din plastic, dar și cele cu înveliș tip non-stick.

Implicaţii pentru sănătate

Până la acest moment, nu s-au putut identifica cu exactitate toate modurile prin care disruptorii endocrini interacționează cu organismul și îl afectează pe termen scurt și lung.

Acest lucru face dificilă evaluarea impactului lor asupra sănătății publice. Întrucât oamenii sunt expuși simultan la mai mulți perturbatori, unele efecte pot să nu apară decât mult mai târziu în viață, iar altele pot fi transmise chiar din generație în generație.

Dat fiind mecanismul de acțiune, se consideră că efectele generate sunt cele ale unei hiper sau hipo producție de hormoni, specifică fiecărei glande endocrine în parte (ex: hiper sau hipotiroidism, hiper sau hipogonadism etc.).

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a elucida pe deplin impactul perturbatorilor endocrini asupra sănătății hormonale, însă este clar faptul că efectul lor este unul potențial dăunător și merită explorat îndeaproape atât de către lumea medicală, cât și de către fiecare dintre noi în parte, prin verificarea ultimelor informații disponibile.

5 disruptori endocrini ascunși în casă

Un motiv important pentru care trebuie să te informezi despre disruptorii endocrini este distribuția lor în aproape toate locurile de uz zilnic.

5 exemple de disruptori extrem de des întâlniți și importanți includ:

  1. BPA și ftalații - sunt doi compuși regăsiți în plasticul de uz alimentar (recipiente, ambalaje, sticle), dar și în multe alte obiecte din plastic; prin contact prelungit, pot pătrunde în alimente și băuturi;
  2. Substanțele ignifuge bromurate - regăsite în electronice, electrocasnice, mobilier, covoare; se elimină în particule de praf și ajung în aerul interior;
  3. Parabenii (din parfumuri, cosmetice și lumânări) - pătrund în aerul interior;
  4. Pesticidele - sunt reziduuri de pe produsele cultivate în mod convențional (fructe, legume);
  5. PFOA (din ustensilele de gătit tip non-stick) - pot pătrunde în alimente în timpul gătitului.

Reducerea expunerii la disruptori endocrini

Dată fiind distribuția lor atât mare, este dificil să excluzi toate sursele de disruptori endocrini. Ce poți face, însă, este să implementezi câteva schimbări cheie în alegerile tale de zi cu zi și, astfel, să îți reduci, pe cât de mult posibil, expunerea.

Alegerea unor materiale mai sigure

Scade consumul de plastic în bucătărie și optează pentru materiale precum sticla, oțelul inoxidabil sau, unde este posibil, lemnul. Gătește cu o tigaie sau oală din oțel inoxidabil și încearcă să renunți la accesoriile de gătit non-stick.

Îmbunătățirea calității aerului din interior

Aerisește camerele în mod regulat și utilizează purificatoare de aer pentru a reduce acumularea de praf cu particule de ftalați. În plus, poți alege produse de îngrijire personală și de curățare fără parfumuri artificiale pentru a evita ftalații și alți posibili compuși dăunători.

Alegerea unor produse alimentare de calitate superioară

Cumpără produse ecologice ori de câte ori este posibil și spală-le cât mai bine pentru a elimina reziduurile de pesticide. Evită produsele în conserve acoperite cu BPA și citește mereu cu atenție etichetele înainte de a cumpăra.

Nu în ultimul rând, filtrează apa de la robinet dacă o vei folosi la gătit sau consum direct.

În concluzie, disruptorii endocrini sunt prevalenți în multe produse de uz zilnic, rezultând într-o expunere constantă prin aer, consum alimentar, contact direct cu pielea, dar și multe altele. Deși nivelul de risc este încă în curs de determinare, există deja dovezi substanțiale înspre faptul că expunerile pot avea un impact negativ asupra sănătății și dezvoltării. Fiind conștient de perturbatorii endocrini comuni și luând măsuri pentru a reduce contactul, îți poți reduce expunerea ta și pe a celor din locuința ta.

Înapoi la blog