Anemia feriprivă și căderea părului

Anemia feriprivă și căderea părului

Anemia feriprivă poate fi unul din motivele cel mai des întâlnite, dar trecute cu vederea pentru căderea părului.

Simona Cazanescu
Anemia feriprivă și căderea părului

Anemia feriprivă și căderea părului

Dacă experimentezi o cădere excesivă a părului sau o subțiere a acestuia și nu înțelegi de ce, ar putea exista diferite motive subiacente, unul dintre acestea, adesea trecut cu vederea, fiind anemia prin deficit de fier. Această afecțiune, caracterizată printr-un nivel insuficient al fierului în organism, poate avea un impact semnificativ atât asupra ciclului normal al creșterii părului, cât și a sănătății generale.

În cele ce urmează, vei putea citi mai multe despre legătura dintre anemia prin deficiență de fier și căderea părului, aflând care sunt simptomele asociate, diagnosticul și opțiunile eficiente de tratament în acest caz.

Importanța fierului în organismul uman

Fierul este un mineral ce joacă roluri cheie în diverse procese fiziologice ale organismului. Principala sa funcție este de a facilita transportul oxigenului la nivelul țesuturilor prin intermediul hemoglobinei. Fără un nivel normal al fierului, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină și, prin urmare, va rezulta o capacitate redusă de a transporta oxigen către țesuturi și organe.

Cu toate că această funcție este una esențială, importanța sa se extinde și la alte procese, precum:

  • Producția de energie;
  • Susținerea funcției imunitare;
  • Dezvoltarea cognitivă;
  • Sinteza anumitor hormoni.

Nivelurile adecvate de fier sunt critice în perioadele de creștere rapidă, precum copilăria și sarcina, dar și pentru persoanele cu nevoi crescute de fier, precum femeile în timpul menstruației, persoanele care se antrenează în mod intensiv sau cei cu anumite afecțiuni medicale.

Având în vedere rolurile sale cruciale în organism, menținerea unor niveluri optime de fier (diferite în funcție de vârstă și sex și cuantificabile în mod diferit în funcție de laborator) reprezintă o prioritate pentru sănătatea generală.

Defici acestui mineral poate avea consecințe importante, cea mai des întâlnită fiind anemia, asociată de oboseală, funcție cognitivă afectată și chiar căderea părului, evidențiind importanța abordării prompte și eficiente a deficienței de fier.

Înțelegerea anemiei prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier, denumită și anemia feriprivă, reprezintă o afecțiune în care eritrocitele se regăsesc într-un număr redus din cauza lipsei de fier și, implicit, a hemoglobinei.

Anemia feriprivă apare de obicei din cauza hemoragiilor (sângerări menstruale abundente, sângerări ale tractului digestiv, donații frecvente de sânge), malnutriției (dietă lipsită de alimente bogate în fier, precum carnea, legumele cu frunze verde, fasolea) sau a malabsorbției. De asemenea, anemia poate apărea din cauza cerințelor mai mari de fier (ex: în sarcină).

Legătura dintre anemia prin deficiență de fier și căderea părului

Deși căderea părului nu este un simptom direct al anemiei prin deficiență de fier, este suficient de des întâlnit, întrucât există o legătură clară între cele două afecțiuni. Foliculii de păr au nevoie de un aport adecvat de oxigen și nutrienți pentru a-și desfășura ciclul normal de creștere.

Atunci când organismul are un deficit de fier și, apoi, de hemoglobină, eritrocite și oxigen, foliculii de păr pot să nu fie prioritizati și, astfel, să nu primească oxigenul și nutrienții necesari. În timp, acest fenomen duce la subțierea, căderea sau chiar pierderea completă a zonelor de scalp afectate.

Simptomele anemiei feriprive și căderea părului

Căderea părului nu este unicul semn al anemiei feriprive. De fapt, este unul din semnele secundare, aceasta fiind mult mai ușor de identificat prin manifestări precum:

  • Oboseală accentuată și lipsă generală de energie;
  • Respirație îngreunată;
  • Paloare;
  • Tahicardie;
  • Unghii friabile.

Diagnosticul și evaluarea anemiei prin deficit de fier

Diagnosticarea anemiei prin deficit de fier este relativ simplă, începând cu o anamneză a manifestărilor experimentate și completând cu analize de sânge ce includ:

  • Hematocritul;
  • Nivelul și concentrația de hemoglobină;
  • Feritina - nivelul de fier depozitat în organism;
  • Sideremia - nivelul de fier circulant;
  • Teste suplimentare - capacitatea totală de legare a fierului, transferina, protoporfirina eritrocitară.

Nu în ultimul rând, pot fi necesare teste pentru a identifica o cauză subiacentă, precum sângerările digestive. În acest caz, sunt utile ecografia, endoscopia și colonoscopia

Tratamentul anemiei feriprive și al căderii părului

Tratamentul pentru anemia prin deficit de fier și al căderii părului implică, de obicei, o combinație de abordări între cauză și efect (origine și semn/simptom):

  1. Suplimente de fier - suplimentele de fier sunt utile pentru a ajuta la refacerea rezervelor organismului; este important să urmați cu atenție instrucțiunile privind dozele, deoarece suplimentele de fier pot provoca efecte secundare precum constipație sau disconfort gastric.
  2. Schimbări alimentare - includerea în dietă a alimentelor bogate în fier poate ajuta la îmbunătățirea nivelurilor acestuia; sursele recomandate includ carnea roșie, spanacul, lintea și cerealele fortificate; pentru a crește absorbția fierului, alimentele bogate în vitamina C, precum citricele, pot ajuta;
  3. Tratament cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) - tratamentul PRP este o procedură care implică injectarea în scalp a propriei tale plasme, îmbogățită cu factori de creștere, pentru a stimula creșterea părului;
  4. Suplimente pentru creșterea părului - vitamine si minerale;
  5. Tratamente cu minoxidil și finasteridă - pot fi prescrise pentru a promova creșterea părului și a preveni căderea în continuare a acestuia.
  6. Implantul de păr - în cazurile severe și doar dacă restul metodelor au dat greș.

Metode de prevenție

În plus față de tratamentele medicale clasice și suplimente, adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea și gestionarea anemiei feriprive și, implicit, a căderii părului asociată acesteia.

Unele schimbări recomandate în stilul de viață includ:

  • Consumul unei diete echilibrate - bogată în alimente ce conțin fier, precum carnea roșie, legumele cu frunze verzi, nucile și leguminoasele;
  • Evitarea consumului excesiv de ceai și cafea - pot interfera cu absorbția normală a fierului;
  • Menținerea unei hidratări adecvate;
  • Limitarea utilizării excesive a produselor pentru păr și a instrumentelor de coafat cu căldură.

În concluzie, anemia feriprivă este o afecțiune frecventă care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale și a părului. Dacă este trecută cu vederea și netratată, poate duce la căderea excesivă a părului, subțierea acestuia și chiar la pierderea permanentă a părului. Prin înțelegerea legăturii dintre anemia prin deficit de fier și căderea părului și prin căutarea unui diagnostic și a unui tratament adecvat, poți lua măsurile necesare și combate această afecțiune. Combinarea suplimentelor și schimbărilor în stilul de viață poate ajuta la refacerea nivelurilor de fier, promovarea creșterii părului și menținerea bunăstării generale.

Înapoi la blog