În plin sezon al primăverii, nu doar temperaturile încep să crească, ci și incidența alergiilor sezoniere. Adesea denumite și simplu rinită alergică, dată fiind manifestarea cea mai des întâlnită în acest caz, aceste afecțiuni temporare sunt, de fapt, o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele de alergeni din aer, mai ales la polenul arborilor, gramineelor sălbatice și buruienilor (cele trei categorii principale de alergeni sezonieri).
Alergia sezonieră este o afecțiune este atât de comună încât afectează milioane de oameni din întreaga lume, provocând o gamă largă de simptome neplăcute care, deși sunt majoritar de o intensitate moderată, pot afecta semnificativ calitatea vieții în cazul în care nu sunt tratate și gestionate corespunzător.
În cadrul acestui articol, vei putea completa cunoștințele pe care, poate, deja le aveai referitor la alergiile de primăvară sau vei afla informații noi și valoroase despre simptomele și strategiile eficiente de gestionare a alergiilor de primăvară, obținând o imagine mai amplă asupra lor.
Caracteristici generale ale alergiilor de primăvară
Pentru a putea înțelege mai bine cum funcționează și cum se pot gestiona alergiile de primăvară, este important ca, înainte de toate, să afli cauzele de apariție ale acestora, precum și diferitele lor tipuri, în funcție de alergenul implicat și de perioada din an în care se regăsesc.
Ce cauzează alergiile de primăvară?
Pentru o persoană sănătoasă, particulele de alergeni regăsite în aer nu vor declanșa nicio reacție anormală în organism. Aceiași alergeni, însă, expuși unor persoane cu sensibilitate, vor declanșa o reacție a sistemului imunitar variabilă în intensitate.
Procesul fiziopatologic din spate se bazează pe o reacție de hipersensibilitate de tip I, mediată de anticorpii tip IgE și cu eliberare de histamină (factorul responsabil pentru simptomatologia resimțită).
Pe scurt, atunci când acești alergeni pătrund la nivelul nasului, ochilor și gurii unei persoane sensibilizate, sistemul imunitar îi identifică în mod eronat ca fiind dăunători și, astfel, declanșează o reacție de hipersensibilitate pentru a le combate și a proteja organismul.
Alergeni comuni și modelele lor sezoniere
Polenul este principalul alergen responsabil pentru declanșarea rinite alergice. În funcție de originea polenului și de sezonul în care acesta își crește concentrația în aer, se pot întâlni trei categorii principale:
Polenul de arbori
Copacii eliberează în general polenul în prima parte a primăverii, însă există și specii care eliberează polenul în momente diferite. Cele ma util de reținut exemple includ stejarul, mesteacănul, plopul și pinul.
Polenul de graminee sălbatice
Gramineele sălbatice (simplu, ierburile) eliberează de obicei polenul începând cu sfârșitul primăverii și ajungând până la începutul verii. Gramineele alergene predominante iarba de gazon, timoftica, golomățul).
Polenul de buruieni
Buruienile, precum ierburile mari regăsite în special în zonele de vegetație neîngrijite sau sălbatice, sunt contributori majori la alergiile de toamnă, dar polenul lor poate persista până la începutul primăverii în unele regiuni.
Ambrozia și artemisia sunt două exemple populare de polen de buruieni care declanșează simptomele alergice din acest sezon.
Alergia de primăvară, cauzată de polenul de arbori, de cel al gramineelor sălbatice și, uneori, de cel al buruienilor, este cea mai des întâlnită alergie și, totodată, este prima din an care își face apariția, astfel că are un impact cu atât mai însemnat.
Totuși, alergiile sezoniere sunt importante indiferent de momentul anului în care apar și, în general, au aceleași metode de abordare terapeutică și de prevenție.
Factori care influențează severitatea alergiilor
Mai mulți factori de mediu pot influența severitatea alergiilor de primăvară, printre care:
- Clima – temperaturile mai reci pe timpul serii și mai călduroase ziua (precum sunt primăvara și toamna);
- Umiditatea
- Momentul zilei - nivelurile de polen tind să atingă un vârf dimineața;
- Precipitațiile – cu toate că precipitațiile atenuează temporar polenul, nivelurile pot crește brusc după ploaie;
- Vântul – forța vântului poate dispersa polenul pe distanțe mai mari.
Simptomele clasice ale alergiilor de primăvară
Alergiile de primăvară se pot manifesta printr-o varietate de simptome neplăcute, precum:
- Strănut, rinoree apoasă și congestie nazală;
- Prurit la nivelul cavității bucale, nasului, ochilor;
- Tuse seacă și wheezing
- Oboseală și iritabilitate;
- Dureri de cap.
Toate aceste simptome pot varia de la o intensitate ușoară și ajunge la una severă. Totodată, pot perturba activitățile zilnice, somnul și starea generală de bine.
Diagnostic și tratament
Diagnosticarea alergiilor de primăvară
Dacă prezinți simptome sugestive pentru rinita alergică, este esențial să consuți un alergolog pentru a identifica alergenul în cauză și a obține tratamentul corect. Un medic alergolog poate efectua teste cutanate (Prick sau Patch test) sau analize de sânge țintite, pentru a identifica alergenii specifici (teste IgE specific).
Terapii eficiente
- Antihistaminice - aceste medicamente sunt simptomatice, nu și etiologice, întrucât blochează efectele histaminei (agentul responsabil pentru declanșarea simptomelor alergice);
- Corticosteroizi - corticosteroizii intranazali sub formă de spray reduc inflamația, oferind o ameliorare a congestiei;
- Decongestionante - aceste medicamente determină vasoconstricție nazală, reducând congestia; din cauza dependenței, ar trebui utilizate cu precauție și doar pe perioade scurte (maximum 5 zile);
- Imunoterapie (desensibilizare) - acest tratament implică expunerea treptată a organismului la cantități mici de alergeni, ajutând sistemul imunitar să devină desensibilizat în timp.
Măsuri adiționale
- Monitorizarea nivelurilor de polen și limitarea activităților în aer liber în perioadele cu concentrații ridicate ale acestuia;
- Menținerea ferestrelor și ușilor închise acasă și în mașină;
- Efectuarea unui duș după activitățile în aer liber;
- Practicarea irigării nazale cu soluție salină;
- Purtarea unei măști cu filtru în timpul activităților în aer liber (în cazul alergiilor severe);
- Utilizarea unui purificator de aer.
Prevenirea și gestionarea pe termen lung
Deși nu există un tratament care să vindece complet alergiile de primăvară, există câteva strategii care pot ajuta la prevenirea și gestionarea mai bună a simptomelor pe termen lung:
- Imunoterapie (desensibilizare) – sub formă injectabilă sau sublinguală;
- Controlul mediului înconjurător - utilizarea filtrelor de particule de înaltă eficiență (HEPA), curățarea regulată a suprafețelor și evitarea activităților în aer liber în perioadele de vârf pentru polen pot ajuta la reducerea expunerii la alergeni;
- Considerente dietetice - deși nu este un tratament sau metodă de prevenție universal stabilită și recomandată, unele alimente bogate în quercetină (mere, ceapă și fructe de pădure) și acizi grasi omega-3 (pește gras și nuci) s-au dovedit a avea proprietăți anti-inflamatorii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice.
Impactul schimbărilor climatice asupra alergiilor de primăvară
În anii recenți, odată cu accentuarea impactului schimbărilor climatice asupra vieții de zi cu zi, s-a observat și o exacerbare a alergiilor sezoniere.Temperaturile mai ridicate și nivelurile crescute de dioxid de carbon au condus la sezoane de polen mai lungi și concentrații mai mari ale acestuia în aer, intensificând simptomele alergice pentru multe persoane.
Alergologii au remarcat, de asemenea, o creștere a numărului de pacienți care caută tratament pentru alergii sezoniere, iar modelele computerizate sugerează că schimbările climatice ar putea crește semnificativ încărcăturile de polen purtate de aer până în 2050, chiar și în zonele considerate în prezent cu risc scăzut.
Cu atât mai mult, este important ca fiecare dintre noi să adopte o atitudine proactivă în ceea ce privește alergiile sezoniere și să caute ajutor din partea specialiștilor. Între timp, unele măsuri de prevenție (precum cele de menținere a unei calități mai bune a aerului și de îmbunătățire a stilului de viață) pot fi universal aplicate.
Astfel, alergiile sezoniere pot reprezenta o afecțiune importantă în viața de zi cu zi. Totuși, prin colaborarea strânsă cu un alergolog, identificarea declanșatorilor specifici și implementarea unui plan de tratament complet, poți controla alergiile și să te bucuri atât de primăvară, cât și de restul sezoanelor alergice fără un disconfort constant.