Cafeaua și cofeina stimulează atât corpul, cât și mintea. Mulți dintre noi cred că nu ar putea începe ziua sau funcționa corespunzător fără o cană de cafea dimineața. Dar este cafeaua și sănătoasă? Nu ar putea avea și efecte negative, la fel ca alte stimulente și droguri? Numeroase studii științifice oferă răspunsuri la aceste întrebari.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Este consumată în principal pentru efectul său stimulant și gustul său unic încă din antichitate. Există rapoarte care asociază consumul de cafea cu un risc redus pentru unele boli, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer) și unele tipuri de cancer. Cafeaua este un amestec complex de peste 1000 de compuși bioactivi, adică ingrediente care pot declanșa efecte fiziologice în corp. Aceste substanțe active din cafea (cum ar fi cofeina, acizii clorogenici și alcoolii diterpenoidi) au fost asociate cu potențiale beneficii pentru sănătate.
Există numeroase studii care atestă beneficiile pentru sănătate ale cafelei. Cu toate acestea, în aproape fiecare studiu, legătura dintre beneficiile pentru sănătate și frecvența consumului de cafea este evaluată diferit. Din acest motiv, am evaluat cele două meta-studii cele mai cuprinzătoare din ultimii ani pentru a investiga întrebarea: „Este cafeaua cu adevărat sănătoasă și, dacă da, cât de multă?”
Un studiu amplu privind impactul consumului de cafea asupra sănătății
Un studiu amplu despre efectele asupra sănătății ale cafelei, publicat în British Medical Journal, arată că adulții care beau trei până la patru căni de cafea (normală sau decofeinizată) au un risc de deces general cu 17% mai mic decât cei care nu beau cafea. Cafeaua, cu sau fără cofeină, este asociată cu un risc redus cu 15-19% pentru boli cardiovasculare, boli coronariene și accidente vasculare cerebrale, beneficiul fiind cel mai mare la trei până la cinci căni pe zi. Consumul de cafea cu cofeină (nu decofeinizată) este asociat cu un risc cu 18% mai mic pentru boli tumorale, în special pentru cancerul de ficat (30-40% mai mic).
Cafeaua, fie cu cofeină, fie fără, pare să reducă și riscul pentru diabetul de tip 2. În ceea ce privește bolile cognitive, în special demența Alzheimer, consumul de cafea este asociat cu un risc de boală cu 27% mai mic. Efecte pozitive au fost găsite și la depresie și boala Parkinson.
Evaluarea arată în general că consumul de trei până la patru căni de cafea pe zi are în majoritatea cazurilor un efect pozitiv asupra sănătății. Autorii subliniază că acest lucru nu înseamnă că a bea mai mult de șase căni de cafea pe zi este dăunător, ci doar că nu se observă beneficii suplimentare.
Beneficiile consumului de cafea sunt valabile pentru majoritatea adulților, cu două excepții notabile:
- Femeile însărcinate: cu cât consumul de cafea crește, cu atât crește probabilitatea de naștere prematură și copii cu greutate mică la naștere.
- Femeile în vârstă: la ele, consumul de cafea crește riscul de fracturi osoase. Acest lucru este explicat prin densitatea osoasă redusă cauzată de absorbția redusă de calciu.
Prin urmare, această meta-analiză indică faptul că a bea cafea, în special în cantități mari, are beneficii semnificative pentru sănătate. S-a sugerat rapid că a consuma cantități mari de cafea ar putea avea doar efecte benefice. Dar este acest lucru adevărat? Nu neapărat.
Cantitatea ideală de cafea consumată zilnic este de cinci căni
Întrebarea dacă există o limită superioară pentru cafea din punct de vedere medical a fost investigată într-un studiu mai recent și mai cuprinzător. Aici, Zhou și Hyppönen (2019) din Australia au examinat mai îndeaproape consumul de cafea al aproape 350.000 de oameni.
După analiza mai multor studii anterioare, împreună cu această cercetare recentă de la Universitatea din South Australia, putem stabili un prag: consumul optim zilnic este de cinci căni de cafea.
Consumată în exces, cafeaua poate crește riscul de boli ale inimii
Deși cafeaua ne stimulează și are, așa cum am descris, numeroase efecte benefice pentru sănătate, după un anumit punct, stimularea excesivă poate duce la probleme cardiace. Odată ce ajungi la șase căni de cafea pe zi, riscul de boli de inimă crește cu 22%, conform studiului australian.
"Pentru a menține o inimă sănătoasă și o tensiune arterială sănătoasă, oamenii trebuie să-și limiteze consumul de cafea la mai puțin de șase căni pe zi. Conform datelor noastre, la șase căni de cafea pe zi se atinge limita la care cofeina începe să afecteze negativ riscul cardiovascular", este concluzia autorilor.
Mitul vechi al deshidratării
Mitul vechi potrivit căruia atât cafeaua, cât și ceaiul ar deshidrata corpul a fost demontat. Societatea Germană de Nutriție (DGE) susține că, de fapt, cafeaua contribuie semnificativ la aportul zilnic de lichide, deși nu ar trebui să fie singura sursă de hidratare.
Cafeaua este sănătoasă atunci când se consumă până la cinci căni pe zi.
Cafeaua nu doar că te trezește. Componentele sale au proprietăți dovedite de promovare a sănătății (împotriva diabetului, bolilor cardiovasculare, demenței, cancerului). Cu toate acestea, la mai mult de cinci căni pe zi, riscul de boli de inimă devine mai mare.
Surse
DePaula, J. & Farah, A. (2019). Caffeine Consumption through Coffee: Content in the Beverage, Metabolism, Health Benefits and Risks. Beverages. 5: 37. doi:10.3390/beverages5020037
Gökcen, B.B. & Şanlier, N. (2019). Coffee consumption and disease correlations, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59: 336-348. doi:10.1080/10408398.2017.1369391
Guallar, E. (2017). Coffee gets a clean bill of health: Coffee is safe, but hold the cake. BMJ; 359:j5356. doi: 10.1136/bmj.j5356
Poole, R. et al. (2017). Coffee consumption and health: Umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ; 359:j5024. doi:10.1136/bmj.j5024
Shah, S. & Kumar, A. (2020). Coffee: Constituents and Health Benefits. Biotechnology Journal International.24: 22-38. doi:10.9734/bji/2020/v24i530115
Zhou, A. & Hyppönen, E. (2019). Long-term coffee consumption, caffeine metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases. American Journal of Clinical Nutrition. 109: 509–516. doi:10.1093/ajcn/nqy297