Ce este Apolipoproteina B și ce poate spune despre sănătatea ta cardiovasculară?

Ce este Apolipoproteina B și ce poate spune despre sănătatea ta cardiovasculară?

Apolipoproteina B (apoB) este un marker valoros în evaluarea riscului cardiovascular, depășind măsurătorile tradiționale ale colesterolului LDL.

Simona Cazanescu
Ce este Apolipoproteina B și ce poate spune despre sănătatea ta cardiovasculară?

Dintre toate afecțiunile aflate în creștere ca urmare a stilului de viață modern, boala cardiovasculară rămâne una dintre cele mai importante la nivel mondial. Astfel, nevoia unei mai bune înțelegeri și prevenții și a unui tratament superior pentru boala cardiovasculară reprezintă o prioritate. Ghidurile de actualitate se concentrează pe măsurarea nivelurilor de colesterol LDL și pe reducerea LDL-ului prin terapie cu statine și alte medicamente hipolipemiante. Cu toate acestea, în pofida unor rezultate terapeutice promițătoare și a unei monitorizări eficiente, poate persista un risc rezidual semnificativ de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) chiar și atunci când sunt atinse toate obiectivele menționate anterior.

Acest risc rezidual indică necesitatea unei evaluări superioare și a unor ținte terapeutice mai bune, mai presus chiar și de evaluarea și ajustarea colesterolului LDL. Prin urmare, tot mai multe studii și-au îndreptat atenția către o proteină numită apolipoproteina B (apoB, un potențial predictor cu o precizie mai bună asupra riscului de boală cardiovasculară decât testele tradiționale).

Citește mai departe și află ce este apolipoproteina B și de ce ar putea deveni testul de referință în încercarea de a reduce incidența și efectele bolilor cardiovasculare.

Ce este apolipoproteina B (apoB)?

ApoB este o proteină de mari dimensiuni care alcătuiește miezul din structura lipoproteinelor transportatoare de colesterol (clasă din care fac parte și LDL, VLDL, IDL și lipoproteina A). Tot aceste particule sunt și responsabilii formării plăcilor de aterom, plăci care încurajează apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.

Întrucât fiecare dintre particule conține exact o moleculă de apoB100, măsurarea nivelurilor de apoB oferă o numărare directă a numărului total de particule circulante - evaluare ce nu poate fi determinată doar cu ajutorul colesterolului LDL.

Particulele LDL pot varia semnificativ în dimensiune și conținut de colesterol. În schimb, prezența unei singure molecule de apoB per particulă rămâne constantă. Acest raport 1:1 face din apoB un marker mult superior pentru evaluarea numărului de particule de colesterol.

Care sunt avantajele apoB în evaluarea riscului cardiovascular?

Numeroase studii au demonstrat deja capacitatea superioară a apoB de a prezice riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral în comparație cu alți markeri folosiți până în acest moment.

De asemenea, apoB prezintă avantaje importante pentru evaluarea riscului cardiovascular în anumite grupuri cu risc ridicat. De exemplu, la pacienții cu sindrom metabolic, diabet sau rezistență la insulină, nivelurile de colesterol LDL pot părea normale chiar dacă numărul de particule care conțin apoB este crescut. Colesterolul din aceste particule tinde, de asemenea, să fie transportat în LDL mici și dense, mai predispuse la oxidare și penetrare arterială.

Prin numărarea directă a concentrației de particule apoB, mai degrabă decât doar a conținutului lor de colesterol, apoB surprinde informații aterogene cruciale pe care colesterolul LDL le ratează în aceste populații cu risc ridicat. Mai multe studii au constatat că nivelurile de apoB prezic mai bine calcificarea arterelor coronare și instabilitatea plăcii decât colesterolul LDL.

Ce indică raportul apoB/apoA-I?

În timp ce apoB reprezintă partea aterogenă (care promovează formarea de plăci pe interior vaselor) a lipoproteinelor, apoA-I reflectă particulele protectoare, anti-aterogene, precum HDL. Raportul dintre apoB și apoA-I este considerat o măsurătoare cu adevărat cuprinzătoare a riscului cardiovascular, superioară celor separate ale celor două proteine.

Un raport apoB/apoA-I ridicat indică o tendință de formare a plăcilor de aterom. Acest raport a fost validat ca un predictor puternic și independent al infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral în rândul mai multor studii.

Aplicațiile terapeutice ale evaluării nivelului de apoB

Pe lângă valoarea sa ca marker al riscului de evenimente cardiovasculare, apoB reprezintă și o potențială țintă terapeutică importantă. Mai multe medicamente în stadiu de dezvoltare sau recent aprobate vizează sinteza, secreția sau eliminarea lipoproteinelor care conțin apoB.

Inclisiranul, de exemplu, reduce producția de PCSK9, o proteină care promovează degradarea receptorului LDL. Acest fenomen crește nivelurile receptorului LDL și îmbunătățește eliminarea particulelor apoB circulante.

La rândul său, evinacumabul este un anticorp care inhibă proteina 3 asemănătoare angiopoietinei (ANGPTL3), crescând descompunerea trigliceridelor și eliminarea VLDL și a particulelor apoB.

Alți compuși promițători ce ar putea oferi modalități țintite de reducere a nivelurilor generale de apoB și a sarcinii de particule aterogene se află încă în cercetare.

Perspective de viitor ale testării apoB

Cu toate că studiile și datele care susțin beneficiile testării apoB ca predictor superior al bolii cardiovasculare continuă să crească în amploare, adoptarea sa în practică a fost limitată de costurile mai ridicate și lipsa de standardizare comparativ cu ghidurile deja prezente.

Totuși, cu timpul și pe măsură ce standardele de reglementare se vor îmbunătăți, măsurarea apoB ar putea deveni mai practică și rentabilă.

La momentul actual, ghidurile clinice se concentrează pe atingerea obiectivelor legate de nivelul colesterolului LDL. Cu toate acestea, mulți experți consideră că adăugarea testării apoB, în special în populațiile cu risc ridicat, ar putea oferi informații vitale pentru optimizarea strategiilor de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Concluzie

Apolipoproteina B reprezintă o legătură moleculară importantă între metabolismul lipoproteinelor și dezvoltarea aterosclerozei. Îndeplinind rolul unui biomarker superior al sarcinii totale de particule aterogene, apoB oferă avantaje în testarea sa față de cea convențională a colesterolului și, totodată, ar putea deschide calea către noi metode terapeutice pentru abordarea riscului cardiovascular.

Înapoi la blog