Ce spun studiile recente despre consumul de ouă și sănătatea inimii?

Ce spun studiile recente despre consumul de ouă și sănătatea inimii?

Consumul de ouă a fost întotdeauna văzut drept potențial dăunător pentru sănătatea inimii. Studii recente tind să contrazică această credință.

Simona Cazanescu
Ce spun studiile recente despre consumul de ouă și sănătatea inimii?

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată dezbaterea legată de ouă, colesterol și sănătatea cardiovasculară. În trecut, se credea că aceste alimente, în special consumate zilnic sau în cantități crescute, pot impacta negativ sănătatea, dat fiind conținutul lor ridicat de colesterol. Studii recente contestă, însă, aceste credințe despre relația dintre consumul de ouă și sănătatea cardiovasculară și generală.

În acest articol, explorează cele mai recente descoperiri despre ouă și colesterol și află de ce ouăle ar putea să nu fie atât de rele pentru nivelurile tale de colesterol precum s-a crezut în trecut și, totodată, care sunt alte avantaje importante ale acestui aliment versatil.

De ce ouăle nu influențează negativ nivelurile de colesterol

Un studiu prezentat în acest an la Sesiunea Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie a adus noi informații valoroase în legătură cu relația ouă-colesterol.

Studiul prospectiv PROSPERITY, desfășurat pe o durată de 4 luni, a constatat că un consum de 12 ouă pe săptămână nu a avut un impact semnificativ asupra nivelurilor de colesterol comparativ cu unul de mai puțin de două ouă pe săptămână.

Principalele caracteristici ale studiului PROSPERITY

Au fost implicați în studiu 140 de participanți cu vârsta de 50 de ani sau peste, cu sau cu risc ridicat de boli cardiovasculare. După patru luni, nivelurile de colesterol au fost similare între cei care au mâncat 12 ouă fortificate săptămânal și cei care au mâncat mai puțin de două ouă de orice fel săptămânal.

Grupul care a consumat ouăle fortificate a prezentat o ușoară reducere atât a nivelurilor de colesterol HDL ("bun"), cât și a celor de colesterol LDL ("rău"). Totuși, aceste modificări nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Cercetătorii au observat, de asemenea, potențiale beneficii în grupul care a consumat ouă fortificate, precum reduceri ale nivelului colesterolului total, numărului de particule LDL, apoB (un alt biomarker important), troponinei cu sensibilitate ridicată (un marker al leziunilor cardiace) și scorurilor de rezistență la insulină.

Producția de colesterol în organism

Cercetări recente au arătat că cea mai mare parte a colesterolului din organism este produsă de ficat și nu provine din surse alimentare. Producția de colesterol a ficatului este stimulată în principal de grăsimile saturate și trans din dieta ta și nu direct de colesterolul alimentar.

Profilul nutrițional al ouălor

Ouăle sunt alimente bogate în nutrienți și oferă mai mult decât doar colesterol:

  • Un ou mare conține doar aproximativ 1,5 grame de grăsimi saturate;
  • Ouăle sunt bogate în luteină și zeaxantină (benefice pentru sănătatea ochilor), colină (importantă pentru funcția cerebrală), dar și vitaminele A, B și D;
  • Un ou mare furnizează aproximativ 6 grame de proteine și în jur de 72 de calorii.

Cum să abordezi consumul de ouă?

Pentru a te putea bucura de consumul de ouă și de o viață sănătoasă în același timp, iată câteva aspecte importante:

Moderația este cheia

Deși studiile recente sunt promițătoare, este esențial să consumi ouă cu moderație. Majoritatea persoanelor sănătoase pot mânca până la șapte ouă pe săptămână fără a-și crește riscul de boli cardiovasculare.

Unele studii sugerează că acest nivel de consum de ouă ar putea chiar să ajute la prevenirea anumitor tipuri de accident vascular cerebral și a degenerescenței maculare, o afecțiune oculară importantă ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, mai multă cercetare este necesară pentru a obține o relație clară.

Fiecare om este diferit

Impactul consumului de ouă poate varia de la o persoană la alta. De exemplu, persoanele cu diabet ar putea trebui să fie mai precaute, întrucât unele studii sugerează o posibilă legătură între consumul mai mare de ouă și creșterea riscului de boli vasculare în acest grup. În același timp, alte grupe de persoane nu sunt afectate de un astfel de consum.

Cercetările în acest domeniu sunt mixte și, astfel, sunt necesare mai multe dovezi pentru a putea înțelege pe deplin relația dintre ouă, diabet și bolile cardiovasculare. Dacă ai îndoieli cu privire la consumul de ouă potrivit pentru tine, nu ezita să discuți cu medicul sau health coach-ul tău.

Metodele de preparare contează

Modul în care sunt preparate ouăle poate influența impactul lor asupra sănătății. Prăjirea acestora în ulei sau unt poate contribui mai mult la riscul de boli cardiovasculare decât ouăle în sine.

Astfel, ia în considerare metode de gătit mai sănătoase, precum fierberea, poșarea sau prepararea la friteuza cu aer cu un minim de ulei adăugat.

Dieta se evaluează ca un întreg

Nu doar ouăle contribuie la starea ta de sănătate generală. Tot ceea ce mănânci alături de acestea este crucial.

Grăsimile saturate din alimentele adesea consumate cu ouă (precum bacon, cârnați sau unt) pot avea un impact mai important asupra nivelurilor de colesterol din sânge decât ouăle în sine.

De asemenea, carbohidrații foarte rafinați consumați adesea cu ouă (pâine albă, produse de patiserie, cartofi prăjiți) pot crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare.

Ouăle fortificate pot avea un adevărat avantaj

Studiul PROSPERITY a analizat în mod specific ouăle fortificate, care oferă beneficii suplimentare, precum mai puține grăsimi saturate și mai multe vitamine și minerale precum iod, vitamina D, seleniu, vitamine B și acizi grași Omega-3.

Acești nutrienți suplimentari ar putea contribui la potențialele beneficii pentru sănătate observate în studiu, astfel că este un aspect de luat în considerare.

Albușurile pot fi o alternativă utilă

Pentru cei care, totuși, vor să fie precauți, albușurile de ou nu conțin colesterol, dar furnizează proteine extrem de utile. Acestea se pot Sunt disponibile înlocuitori de ouă fără colesterol făcuți din albușuri.

Recomandările dietetice generale privind consumul de ouă

Ghidurile anterioare sugerau limitarea colesterolului alimentar la 300 mg pe zi (echivalentul a mai puțin de două ouă). În contrast, ghidurile actuale recomandă menținerea colesterolului alimentar cât mai scăzut posibil, dar fără a compromite aportul nutrițional normal al dietei.

De asemenea, unii experți sugerează acum că un consum de până la un ou pe zi poate fi acceptabil pentru majoritatea oamenilor, mai ales dacă restul dietei lor conține o cantitate adecvată de colesterol conform sexului, vârstei și stării de sănătate.

Concluzie

Astfel, studiile actuale se detașează de la credința că ouăle nu sunt sănătoase pentru sănătatea cardiovasculară și sugerează că un consum moderat al acestora, în special a celor fortificate, ar putea să nu afecteze negativ nivelurile de colesterol sau sănătatea cardiovasculară pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, este important să consideri întotdeauna ouăle ca parte integrantă a unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate și a unui stil de viață general sănătos.

Înapoi la blog