Longevitatea este un proces complex influențat de numeroși factori. Unii dintre aceștia sunt genetici și nu pot fi schimbați, însă există și factori modificabili, precum stilul de viață. Sportul este unul dintre cei mai importanți factori care pot contribui la o viață lungă și sănătoasă. Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, mențin mobilitatea articulațiilor, reduc rata bolilor cronice și au beneficii demonstrate asupra sănătății mintale. Pe lângă sport, o dietă echilibrată, odihnă adecvată și managementul stresului completează parcursul către o viață longevivă. De aceea, pentru a profita la maximum de beneficiile activității fizice, este recomandată o abordare holistică ce include toate elementele unui stil de viață sănătos.
Află în acest articol care este legătura dintre speranța de viață sănătoasă și exercițiile fizice, precum și ce tipuri de efort fizic sunt recomandate în acest sens și cum poți începe să le pui în aplicare.
Care este legătura dintre efortul fizic și longevitate
Mai multe studii au indicat faptul că includerea exercițiilor fizice în rutină, chiar și cu frecvență și intensitate reduse, au scăzut riscul de mortalitate cardiovasculară și generală cu câteva procente. Pe măsură ce frecvența și intensitatea cresc, riscul de mortalitate din orice cauză scade.
Efortul fizic reprezintă doar unul dintre factorii modificabili ce pot contribui atât la un stil de viață mai sănătos, cât și la o durată de viață prelungită. Prin intermediul exercițiilor fizice efectuate într-un mod regulat, mai ales sistemul cardiovascular, dar și cel muscular, osteoarticular, respirator și metabolic sunt influențate în mod pozitiv.
Ce tipuri de exerciții sunt recomandate pentru promovarea longevității
În timp ce orice efort fizic, oricât de mic (ex: urcatul pe scări în loc de a lua liftul, plimbările până la o destinație apropiată) poate crește speranța de viață sănătoasă, frecvența, intensitatea și modul de diversificare a tipurilor de exerciții fizice sunt aspecte cu o contribuție semnificativă.
Tot mai multe studii și-au îndreptat atenția către efortul fizic susținut, de intensitate ridicată (ex: ciclismul, înotul, alergatul) și modul în care acesta se deosebește de exercițiul fizic moderat (ex: ridicarea greutăților, mersul, orice altă activitate de intensitate joasă).
Recomandările generale includ 150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, peste care se pot adăuga între 75 și 150 de minute de exercițiu fizic susținut.
S-a descoperit faptul că efortul fizic de intensitate ridicată joacă un rol cheie în scăderea mortalității atât de cauză cardiovasculară, cât și generală. Totodată, creșterea duratei acestui tip de exercițiu se asociază cu o scădere suplimentară a mortalității (până la 31% generală și 38% de cauză cardiovasculară).
Pe de altă parte, efectuarea exercițiilor fizice de intensitate maximă, precum maratonul, triatlonul sau antrenamentele zilnice, susținute, reprezintă încă un subiect contestat. În timp ce unele studii indică efectele benefice ale efortului fizic susținut și promovarea speranței de viață sănătoasă odată cu creșterea intensității și frecvenței antrenamentelor, alte cercetări indică un risc crescut pentru efecte nocive asupra sistemului cardiovascular (ex: fibroza miocardică).
Similar, în cazul efortului de tip moderat, unele rezultate sunt considerate a fi similare de la un punct (ex: efectul benefic oferit de 20.000 de pași zilnici este similar cu cel adus de efectuarea unui număr superior de pași).
Un fapt cert este însă beneficiul adus de o rutină de exerciții fizice variate, atât de intensitate moderată, cât și de intensitate ridicată. Totodată, alternarea tipului de efort în cadrul aceleiași săptămâni joacă un rol cheie: efortul de tip aerob ar trebui combinat cu exerciții de ridicare a greutăților, precum și de îmbunătățire a flexibilității.
Ce rutină este potrivită pentru tine și obiectivele tale de longevitate
Indiferent de numărul de studii disponibile până la momentul actual și de concluziile pe care le putem obține de pe urma acestora, fiecare individ este particular și necesită o abordare diferită.
De exemplu, este posibil ca programul tău să fie încărcat și, oricât ți-ai dori, să nu poți aloca un număr suficient de ridicat de minute pe săptămână pentru sport.
În acest caz, regula devine: orice durată, oricât de mică, de efort fizic este mai bună decât nimic și îți poate îmbunătăți speranța de viață. Studii efectuate pe categorii de persoane clasificate în funcție de gradul de efort fizic depus au indicat o mortalitate mult mai ridicată în cazul celor sedentare.
Pe de altă parte, este posibil să fii restricționat de anumite accidentări sau alte probleme de sănătate ce te împiedică să efectuezi exerciții fizice susținute parțial sau complet. Și în acest caz, nu ezita să discuți cu medicul tău și să identificați care sunt exercițiile pe care le poți efectua și ce durată săptămânală este potrivită pentru tine.
De asemenea, pentru a putea să îți optimizezi performanța într-un mod cât mai natural, discută cu medicul tău și despre posibilitatea includerii unor suplimente, precum cele ce îmbunătățesc sănătatea osteoarticulară.
Avea Mobiliser este un supliment natural pentru sănătatea articulațiilor care combină ingrediente puternice pentru a oferi sprijin pentru articulații flexibile și sănătoase. Beneficiile cheie includ:
- Reducerea durerii și inflamației articulare - datorită ingredientelor antiinflamatoare precum curcumina HydroCurc® și extractul de scoarță de pin maritim;
- Îmbunătățirea mobilității și flexibilității articulațiilor - curcumina, extractul de pin și Colagenul UC-II® ajută la lubrifierea articulațiilor și îmbunătățirea amplitudinii mișcărilor;
- Creșterea sănătății cartilajului articular - Colagenul UC-II® susține regenerarea și refacerea cartilajelor;
- Îmbunătățirea recuperării post efort - extractul de scoarță de pin stimulează circulația și aduce mai mult oxigen la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Astfel, prin intermediul ingredientelor cheie, precum curcumina HydroCurc® cu biodisponibilitate ridicată, extractul de pin maritim și colagenul UC-II®, Avea Mobiliser acționează asupra tuturor aspectelor legate de sănătatea articulară (ameliorarea durerii, flexibilitate, recuperare și regenerare).
În mod ideal, ar trebui să efectuezi:
-
Între 150 și 300 de minute de exercițiu moderat săptămânal;
-
Între 75 și 150 de minute de exercițiu susținut săptămânal;
-
Opțional, un număr mai mare de minute de exercițiu fizic susținut săptămânal (între 150 șo 300 de minute);
-
Diversificare a tipurilor de exerciții fizice (aerob, cu greutăți, de flexibilitate).
Concluzie
În concluzie, alături de o nutriție adecvată, un somn odihnitor și un răspuns potrivit la stres, efortul fizic contribuie la promovarea duratei de viață sănătoasă. Chiar și o frecvență redusă și o intensitate moderată a efortului fizic aduce beneficii semnificative. În schimb, atunci când este posibilă optimizarea duratei și diversității exercițiilor, longevitatea poate crește în mod direct proporțional. Nu uita însă faptul că orice ajustare a stilului de viață trebuie adaptată nevoilor și particularităților tale.