Cum îți poate influența somnul longevitatea

Cum îți poate influența somnul longevitatea

Somnul joacă un rol esențial în promovarea longevității. Obținerea unui somn optim ca durată și calitate este crucială pentru o viață sănătoasă și durabilă.

Simona Cazanescu
Cum îți poate influența somnul longevitatea

Somnul este o necesitate pentru funcționarea organismului uman. Din ce în ce mai multe studii din ultimele decenii au indicat faptul că somnul joacă un rol important și în promovarea longevității. Există o relație între durata și calitatea somnului și speranța de viață sănătoasă a unei persoane. Obiceiurile de somn inadecvate sau un somn de slabă calitate, cresc riscul de îmbolnăviri și pot scurta viața. Pe de altă parte, un somn de o durată suficientă este asociat cu beneficii pentru sănătate și o durată mai mare de viață.

În cele ce urmează, vei afla mai multe despre legăturile dintre somn și longevitate, explorând impactul pe care obiceiurile de somn îl au asupra speranței de viață. Totodată, vei citi despre importanța somnului de calitate și în cantitate optimă pentru o viață de durată și sănătoasă.

Durata optimă a somnului

Există mai multe aspecte legate de somn care îl caracterizează și pot defini impactul pe care îl are asupra organismului. Un prim exemplu este durata acestuia, care poate diferi semnificativ de la o persoană la alta, iar aceste diferențe cantitative se pot manifesta într-un mod variabil.

Cercetările sugerează că o medie de 7-9 ore de somn pe noapte reprezintă durata ideală a somnului pentru cei mai mulți adulți. Mai multe studii au legat obținerea a mai puțin de 7 ore de somn de un risc mai mare de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului, dar și altor probleme de sănătate (de exemplu, un studiu a constatat faptul că o rutină de somn de mai puțin de 7 ore pe noapte crește riscul de mortalitate din orice cauză cu 12% comparativ cu o durată aflată între 7 și 9 ore).

Obținerea a mai mult de 9 ore de somn este, de asemenea, contestată. Aceasta poate fi asociată cu un risc mai mare de mortalitate, însă nu printr-o legătură directă cauză-efect, ci prin asociere cu probleme de sănătate subiacente, care determină o necesitate crescută de somn (ex: depresia). În plus, un alt studiu a constatat faptul că dormitul mai mult de 9 ore pe noapte a fost asociat cu un risc cu 30% mai mare de boală coronariană.

Prin urmare, cercetările indică faptul că 7-9 ore pe noapte reprezintă un interval ideal pentru durata somnului în ceea ce privește longevitatea.

Importanța unui somn regulat

În plus față de durată, având o rutină și structură ale somnului consecvente (fenomen denumit și regularitatea somnului), reprezintă un aspect ce a început să devină aproape la fel de important, dacă nu chiar superior duratei în ceea ce privește longevitatea.

Somnul neregulat este asociat cu perturbarea ritmurilor circadiene și instalarea unor efecte negative secundare asupra sănătății. De exemplu, un studiu realizat pe un lot de peste 60.000 de adulți și pe o durată de aproximativ 6 ani a constatat faptul că cei cu cel mai mare grad de neregularitate a somnului aveau un risc semnificativ mai mare de mortalitate din orice cauză comparativ cu cei cu modele regulate de somn.

Alte cercetări au legat somnul neregulat de creșterea riscului de evenimente cardiovasculare și boli metabolice. Somnul raportat de sine stătător neregulat a fost de asemenea asociat cu o mortalitate cardiovasculară mai mare.

Menținerea unui interval constant de trezire în fiecare zi pare a fi o măsură critică pentru menținerea ritmurilor circadiene ideale. În contrast, programul neregulat de somn duce la dezechilibru al ciclurilor de somn-veghe, precum și secreției hormonale, termoreglării și altor procese biologice esențiale organismului.

Prioritizarea obținerii unui program regulat de somn poate deveni, astfel, o strategie importantă pentru promovarea longevității.

Cum afectează somnul longevitatea

Un somn de înaltă calitate permite desfășurarea proceselor celulare normale. Mai multe procese de regenerare au loc în timpul somnului, în special în timpul celui cu unde lente.

Un somn calitativ și de o durată adecvată susține sănătatea cardiovasculară și permite reglarea metabolică corectă prin alinierea modelelor de secreție hormonală implicate în controlul apetitului și al glicemiei. În plus, somnul reglează expresia genică și momentul precis al eliberării hormonilor, ambele influențând procesele de îmbătrânire în corp.

Lipsa somnului, pe de altă parte, duce la perturbarea tuturor acestor procese fiziologice. Este, de asemenea, corelată cu un nivel mai mare de inflamație la nivelul organismului, cu un stres oxidativ crescut și, totodată, o senescență celulară accelerată.

Toți acești factori promovează procesul de îmbătrânire și împiedică atingerea obiectivelor legate de longevitate. Obținerea unui somn suficient și de înaltă calitate poate proteja împotriva tuturor acestor efecte nocive nedorite.

Cercetările curente sugerează faptul că somnul de calitate permite corpului să se angajeze în procese de restaurare care contracarează factorii dăunători. Prin urmare, optimizarea somnului este o strategie importantă pentru longevitate.

Sfaturi pentru îmbunătățirea duratei și regularității somnului

  • Concentrează-te pe menținerea unor ore de culcare și trezire cât mai regulate, cu diferențe de maximum +/- 1 oră, pentru a îmbunătăți regularitatea somnului; evită, pe cât de mult posibil, schimbările de program cu mai mult de 1-2 ore între zilele din săptămână și sfârșitul acesteia;
  • Limitează expunerea la lumină albastră și puternică în ultimele 2 ore înainte de culcare pentru a menține echilibrul ritmului circadian; evită, de asemenea, ecranele dispozitivelor electronice;
  • Evaluează-ți mediul în care dormi - factori precum temperatura (ideală între 18-21 de grade), nivelurile de zgomot și confortul saltelei pot influența calitatea somnului; realizează ajustări după cum este necesar;
  • Evită mesele copioase, alimentele bogate în zahăr, alcoolul și cofeina cu 3-4 ore înainte de culcare, pentru a preveni disconfortul digestiv și stimularea excesivă;
  • Permite o durată de 7-9 ore de somn pe noapte;
  • Menține o rutină constantă înainte de culcare și oderă suficient timp de relaxare;
  • Fii activ fizic pe parcursul zilei pentru a induce oboseală noaptea, dar evită exercițiile susținute seara târziu;
  • Discută cu medicul în cazul insomniilor cronice, somnolenței excesive în timpul zilei sau oricăror altor tulburări de somn,

Pe lângă toate aceste metode clasice, îți poți sprijini recuperarea naturală a corpului prin promovarea reducerii stresului oxidativ, scăderea oboselii și îmbunătățirea nivelului de energie per total.

Avea NMN și Avea Booster sunt două exemple de suplimente eficiente atât când sunt utilizate separat, dar mai ales în combinație.

Avea NMN furnizează Nicotinamida Mononucleotidă, precursorul NAD+, coenzimă intracelulară esențială reacțiilor de tip Redox (de neutralizare a radicalilor liberi). Avea Booster furnizează, prin intermediul unui amestec de 5 antioxidanți puternici, un nivel superior de NAD+ disponibil în organism.

Astfel, printr-o acțiune sinergică, cele două suplimente sprijină un număr mare de procese esențiale în organism, reducând factorii negativi ce ar putea interfera cu durata și calitatea somnului și, totodată, crescând nivelul de energie per total.

Concluzie

În concluzie, somnul joacă un rol esențial în menținerea sănătății și longevității tale. Obținerea unui somn de calitate și de durată optimă este crucială pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă. Deși nevoile de somn variază de la persoană la persoană, majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Un somn insuficient sau excesiv sunt pattern-uri asociate cu riscuri crescute pentru sănătate și o durată de viață mai scurtă. Pentru promovarea longevității, este important să ai un program regulat de somn, să eviți perturbarea acestuia și să acorzi prioritate calității somnului, nu doar cantității. Nu în ultimul rând, nu ezita să ceri sfaturi medicului tău și să consideri sprijinul unor suplimente eficiente. Îmbunătățirea obiceiurilor ce asigură un somn mai bun poate conduce la beneficii semnificative pentru sănătate pe termen lung.

Înapoi la blog