Cum să treci mai ușor peste mesele de sărbători?

Cum să treci mai ușor peste mesele de sărbători?

Mesele de sărbători pot reprezenta atât sentimente de bucurie, dar și cantități mari de mâncare și un consum ridicat de alcool.

Simona Cazanescu
Cum să treci mai ușor peste mesele de sărbători?

Sezonul sărbătorilor este întotdeauna mult așteptat și îndrăgit din o mulțime de motive, de la momentele petrecute cu cei dragi, cadourile primite și până la răsfățul culinar caracteristic. Deși este normal să fie și un timp al indulgențelor, când vrei să te bucuri de mese festive și întâlniri sociale, este important să îți amintești de sănătatea și starea ta de bine.

Pentru a-ți veni în ajutor, îți oferim mai jos câteva informații utile și sfaturi practice, ce te vor ajuta să parcurgi acest sezon al sărbătorilor cu atenție și echilibru.

Ce provocări aduc sărbătorile?

Mesele copioase și neregulate

De sărbători, orele noastre obișnuite de masă devin o suită de mic dejunuri târzii, mese copioase și gustări la orice oră. Din păcate, mâncatul neregulat, chiar și pe perioade scurte, poate perturba semnificativ toate procesele organismului nostru.

Când ne abatem de la programul obișnuit de masă, corpul are dificultăți în a metaboliza corect alimentele, a regla hormonii foamei, a procesa corect nutrienții și a menține stabilitatea nivelului glicemic.

Stresul

Sărbătorile pot părea o bucurie pură din exterior. Pe plan intern, însă, știm cu toții că sunt un adevărat cumul de emoții. Dinamica familiei, presiunile financiare, așteptările și logistica organizării generează un nivel înalt de stres care are un impact direct asupra sănătății noastre fizice.

Consumul de alcool

Alcoolul în timpul sărbătorilor nu reprezintă doar o băutură, ci un adevărat ritual social aproape nelipsit din orice reuniune de familie. Totuși, alcoolul semnifică și deshidratare, perturbări ale somnului, judecată afectată și dezechilibrare a microbiomului intestinal.

Cum să ai o perspectivă holistică asupra sărbătorilor?

Înțelegerea provocărilor menționate anterior nu trebuie să însemne restricție sau vinovăție, întrucât sărbătorile sunt menite să fie trăite cu bucurie. În schimb, cheia este să găsești echilibrul, să îți asculți corpul și să faci alegeri conștiente.

Iată câteva strategii practice pe care să le ai în vedere:

Fii conștient de ce și cum mănânci

Arta de a mânca de sărbători începe cu planificarea strategică a meselor. În loc să sari peste mese pentru a salva calorii pentru altele mai copioase, mai bine abordează fiecare zi și masă într-un mod cât mai strategic.

Cheia succesului este să începi mesele cu legume (ex: salată, supă) și proteine (carne) și, ulterior, să adaugi grăsimi și carbohidrați. Astfel, vârfurile glicemice vor fi mai puțin pronunțate, iar tu te vei bucura de toate preparatele, fără a le sacrifica.

Pentru că știm că vrei să te bucuri de preparatele din zilele de sărbătoare, îți venim în ajutor cu un ghid extrem de sugestiv pentru a combate acest program de alimentare din timpul sărbătorilor, pentru ca tu să fii în formă și să te bucuri de toate momentele fericite din această perioadă.

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea este sistemul intern de întreținere a proceselor corpului tău. Pe parcursul zilei, asigură-te că menții un flux constant de lichide (de preferat, apă sau ceaiuri). De asemenea, evită, pe cât de mult posibil, băuturile îndulcite.

Desigur, alcoolul nu intră în acest capitol, întrucât promovează deshidratarea. Totuși, pentru a te bucura de acesta în timpul sărbătorilor, transformă hidratarea într-o practică ajutătoare: alternează fiecare băutură alcoolică cu un pahar de apă.

Consumă alcool într-un mod cât mai inteligent

În această perioadă, consumul de alcool devine o artă a moderației, nu a abstinenței. Astfel, dacă îl vei consuma într-un mod cât mai inteligent, te vei putea bucura nu doar de zilele de sărbătoare, ci și de diminețile ce urmează.

Pentru început, culoarea băuturii tale contează mai mult decât ai putea crede. Băuturile de culoare mai deschisă, precum vodka sau ginul, tind să fie mai blânde, în timp ce vinul, whisky-ul și coniacul pot fi mai dure.

De asemenea, este important să nu amesteci mai multe tipuri de alcool. Nu în ultimul rând, precum am menționat și anterior, prioritizează întotdeauna hidratarea ca însoțitor al consumului de alcool.

Nu uita de mahmureala de a doua zi

Uneori, oricât de mult ai încerca, ți se poate întâmpla să suferi de consecințele consumului de alcool când te trezești a doua zi. Fie că ai avut o scăpare de atenție sau a fost vorba de presiune socială, important este cum vei trece peste această etapă, astfel încât să te poți bucura de restul zilelor de sărbătoare.

Știm că este greu să spui nu alcoolului într-un astfel de context festiv. Tocmai de aceea, ți-am pregătit și în acest caz un ghid practic, cu sfaturi și recomandări, care te vor ajuta să treci peste mahmureala asociată consumului mai ridicat de alcool din această perioadă a anului.

Ce suplimente te pot ajuta în această perioadă?

Câteva dintre suplimentele cele mai utile în această perioadă includ:

Pentru sfaturi și mai detaliate, sugestive și specifice despre gestionarea alimentației și băuturii în timpul sărbătorilor, am pus la punct două programe care aprofundează aceste două aspecte și, cu siguranță, își vor veni extrem de la îndemână în această perioadă.

Aceste ghiduri oferă strategii personalizate, sfaturi de la experții noștri și recomandări practice, pentru a te ajuta să parcurgi sezonul festiv cu încredere și stare de bine.

Cu ce mesaj cheie trebuie să rămâi?

Sărbătorile sunt o celebrare a bucuriei, a conexiunii și a răsfățului conștient. Corpul tău este întotdeauna un partener care trebuie înțeles și respectat, indiferent de momentul din an. Astfel, prin abordarea modului în care mănânci și consumi alcool, vei putea să transformi potențialele excese într-o celebrare echilibrată a acestor momente ale vieții.

Amintește-ți că în acest caz, perfecțiunea nu este scopul. În schimb, bucuria, echilibrul și ascultarea corpului tău sunt adevăratele chei pentru bunăstarea de sărbători.

Concluzie

Sărbătorile sunt și vor fi mereu despre bucurie și conexiune. Deși sănătatea este cel mai de preț bun al nostru, în această perioadă, echilibrul este mai important decât perfecțiunea. Ascultă-ți corpul, fă alegeri conștiente și amintește-ți că indulgențele ocazionale fac parte dintr-un stil de viață sănătos.

Înapoi la blog