Cu mai multe sfaturi nutriționale decât oricând, poate părea imposibil să determini ce abordare alimentară este cea mai potrivită pentru tine. De fapt, 59% dintre oameni spun că informațiile contradictorii despre nutriție îi fac să-și pună la îndoială alegerile alimentare. Pe lângă asta, corpul tău poate părea ca o cutie neagră. Adesea, nu știi cum o dietă îți afectează sănătatea până când nu faci un test de sânge anual, care poate fi la câteva luni după implementarea unei schimbări alimentare.
Ce ai nevoie este un mod de a vedea cum mâncarea pe care o consumi (și contextul în care o consumi) afectează sistemele critice ale corpului în timp real. Din fericire, există un instrument care poate oferi acest tip de feedback închis, permițându-ți să observi cum răspunde corpul tău la mesele tale și să te concentrezi pe dieta ideală pentru momentul prezent. Se numește monitor continuu de glucoză sau CGM.
Inițial dezvoltate pentru persoanele cu diabet - care trebuie să-și măsoare meticulos glicemia pentru a putea doza corespunzător insulina - CGM-urile sunt acum utilizate în mod obișnuit de oricine dorește o înțelegere mai bună a sănătății lor metabolice. (Metabolismul se referă pur și simplu la modul în care corpul tău produce și utilizează energie, iar glucoza este una dintre principalele surse de energie ale corpului tău.)
Există două aspecte magice ale Monitorului Continuu de Glucoza:
- Îți dezvăluie în detaliu ce se petrece în interiorul corpului tău, o perspectivă pe care de obicei o câștigăm doar prin intermediul testelor de sânge anuale. CGM-ul analizează nivelurile de glucoză din sub pielea ta, oferind astfel o reprezentare fidelă a ceea ce se întâmplă în sângele tău în acel moment. Acesta îți oferă o înțelegere profundă asupra stării tale de sănătate actuale, fără a necesita alte tipuri de măsurători.
- Funcționează în mod continuu și oferă date în timp real. Spre deosebire de testele de glucoză tradiționale, care îți oferă doar o imagine instantanee a nivelurilor tale de zahăr, CGM-ul îți prezintă un istoric complet al zilei, inclusiv fluctuații pe termen scurt și lung. Acesta îți oferă o perspectivă mult mai complexă asupra modului în care corpul tău gestionează energia, permițându-ți să îți ajustezi alegerile alimentare într-un mod mult mai informat.
Aceste două caracteristici transformă CGM-ul într-un instrument extrem de util pentru a identifica dieta cea mai potrivită pentru tine. Iată câteva aspecte concrete pe care le poți descoperi, dar și limitele pe care CGM-ul le are.
Ce poți afla despre dieta ta
Glucoza sau zahărul din sânge, este o sursă primară de energie pe care o iei din mâncare (împreună cu grăsimea). Când sistemul de procesare al glucozei din corpul tău este defectuos, celulele tale nu pot produce și utiliza eficient energia, ceea ce duce la mai multe consecințe adverse pentru sănătate. Menținerea unor niveluri stabile de zahăr din sânge este crucială pentru îmbunătățirea sănătății prin dietă. Creșterile abrupte pe graficul glucozei tale indică fluctuații frecvente ale nivelului de zahăr din sânge, care apar atunci când corpul tău se străduiește să gestioneze un exces de glucoză. Acestea sunt adesea urmate de scăderi rapide, care sunt rezultatul unei creșteri bruște anterioare.
1. Ce alimente ajută corpul tău să funcționeze la cel mai bun nivel
Este natural ca nivelurile tale de glucoză să crească și să scadă pe măsură ce mănânci, dormi și te miști pe parcursul zilei. Acest fenomen este cunoscut sub numele de variabilitate glicemică. Pentru a atinge un nivel optim de sănătate, ideal ar fi ca graficul glucozei tale să prezinte oscilații moderate, asemănătoare dealurilor, și nu fluctuații extreme, care arată ca vârfuri ascuțite. Aceste fluctuații bruște și scăderi subite stau la baza diverselor probleme de sănătate asociate cu disfuncția metabolică. Pe termen scurt, acestea pot duce la simptome precum oboseală, confuzie mentală și iritabilitate. Pe termen lung, pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare și Alzheimer.
CGM-ul îți oferă posibilitatea de a observa în timp real cât de mult fluctuează nivelul tău de glucoză în urma unei mese. Reacția la glucoză variază de la persoană la persoană; ceea ce îți cauzează ție un vârf de glucoză s-ar putea să nu aibă același efect asupra altei persoane. Prin urmare, simpla citire a conținutului de carbohidrați de pe etichete sau consultarea unui indice glicemic nu furnizează suficiente informații pentru a face alegeri alimentare personalizate și bine informate. Doar un monitor continuu de glucoza îți poate furniza aceste date concrete.
Cu ajutorul aplicației Supersapiens, poți să îți notezi ce ai mâncat și să urmărești cum a reacționat nivelul tău de glucoză, așa cum este detectat de CGM. Vezi cât de mult a crescut glucoza și cât timp a durat până când s-a stabilizat. Aplicația îți oferă și o istorie a meselor tale, ajutându-te să discerni ce alimente sunt benefice și care nu. Astfel de date concrete te scutesc de confuzia generată de sfaturile contradictorii despre dietă, permițându-ți să te concentrezi pe ceea ce corpul tău are cu adevărat nevoie.
2. Cum alte alegeri afectează răspunsul corpului tău la un aliment.
Mâncarea afectează diferite persoane în diferite moduri: în timp ce morcovii ar putea fi o sursă excelentă de energie pentru tine, ei ar putea să crească nivelurile de glucoză ale altei persoane mai mult. În plus, chiar și în cadrul unei persoane, aceeași mâncare poate duce la răspunsuri diferite în momente diferite. Asta pentru că modul în care corpul tău utilizează mâncarea pe care o mănânci nu este un proces izolat - este afectat de tot ceea ce se întâmplă în corpul tău și de mai mulți alți factori, inclusiv:
- Exerciții, cum ar fi mersul pe jos după o masă (care poate estompa un vârf de glucoză) sau cât de mult ai lucrat astăzi (sau nu!)
- Somn: lipsa de somn poate înrăutăți controlul glucozei
- Stresul poate provoca un vârf de zahăr din sânge independent de mâncare sau poate înrăutăți răspunsul glucozei corpului tău.
- Momentul mesei: răspunsul corpurilor noastre la mâncare este legat de ritmurile noastre circadiene; de exemplu, corpul tău poate procesa glucoza mai bine dimineața decât seara
- Ordinea mâncării: mâncarea de carbohidrați după grăsimi și proteine poate estompa vârfurile de glucoză
- Hormoni: pentru femei, schimbările lunare ale nivelurilor hormonale pot afecta modul în care corpul tău gestionează glucoza
Utilizarea unui instrument precum Supersapiens alături de un CGM îți permite să asociezi acești alți factori cu un jurnal alimentar pentru a îți oferi o imagine completă a curbei glucozei corpului tău.
De exemplu, s-ar putea să descoperi că sushi produce un vârf ascuțit (orezul va face adesea asta). Dar o săptămână mai târziu, s-ar putea să mănânci din nou sushi după o noapte bună de somn și cu o plimbare imediat după și să constați că creșterea glucozei este doar jumătate de mare.
3. Cum se comportă metabolismul tău pe termen lung
Pentru că Monitorul de Glucoză îți oferă o imagine continuă a glucozei tale atâta timp cât îl porți, te poate ajuta să observi tendințe pe termen lung și scurt și să îți ajustezi dieta în consecință. De exemplu, poate observi un vârf semnificativ de glucoză urmat de o prăbușire dramatică în fiecare dimineață; ca un experiment, înlocuiești ovăzul „sănătos” cu o omletă și observi că nu există niciun vârf și prăbușire. Aceste date te îndeamnă să renunți complet la obiceiul tău de a consuma cereale. Pe măsură ce continui să îți ajustezi dieta, s-ar putea să observi schimbări mai semnificative pe parcursul săptămânilor și lunilor. Asta pentru că eliminarea vârfurilor regulate nu numai că îmbunătățește glicemia pentru acea zi, dar, în timp, poate îmbunătăți și sănătatea metabolică generală. Cu ajutorul unui CGM, nu e nevoie să aștepți până la următorul control medical pentru a evalua eficacitatea schimbărilor făcute; poți monitoriza progresul în timp real.
Ce nu îți poate spune un CGM despre dieta ta
Răspunsul la glucoză este o componentă critică a sănătății metabolice, dar nu este singurul lucru care contează în dieta noastră. Ai putea bea ulei de rapiță și vodcă toată ziua și să ai un nivel stabil al glucozei, dar asta ar provoca rapid alte probleme de sănătate. Iată câteva caracteristici esențiale ale dietei pe care un CGM nu ți le poate spune:
1. Dacă mănânci suficienți micronutrienți, fibre și antioxidanți.
- Micronutrienții sunt moleculele magice care alimentează mii de reacții în corpul nostru, de la semnalizarea hormonilor până la expresia genelor. Consumul unei diete colorate, cu alimente întregi, este cel mai bun mod de a te asigura că obții tot ce ai nevoie.
- Fibrele - găsite în fructe și legume întregi - hrănesc microbiomul intestinal critic, care influențează totul, de la sistemul imunitar până la sănătatea metabolică. Fibrele ajută, de asemenea, la menținerea inflamației sub control și îmbunătățesc glucoza și insulina.
- Antioxidanții ajută la repararea daunelor celulare numite stres oxidativ care pot conduce la boli precum cancerul și diabetul. Alimente precum peștele de apă rece și legumele crucifere sunt surse excelente.
2. Cum îți afectează mâncarea nivelurile de insulină.
Insulina este un hormon esențial care facilitează transportul glucozei din sânge către celule, unde aceasta este transformată în energie. Nivelele ridicate de glucoză în sânge pot stimula producția excesivă de insulină, declanșând o serie de complicații de sănătate. Deși glucoza este un indicator util pentru nivelurile de insulină, nu este infailibil. Anumite alimente, precum produsele lactate, pot determina o creștere a insulinei fără a avea un conținut ridicat de glucoză.
3. Ce poți și ce nu poți mânca.
Un CGM asociat cu o aplicație precum Supersapiens este un instrument pentru a te ajuta să găsești dieta care te ajută să te simți mai bine zi de zi și să construiești o sănătate pe termen lung. Doar pentru că un aliment produce un răspuns înalt la glucoză nu înseamnă că nu îl poți mânca niciodată. De exemplu, dacă alegi să te bucuri de una dintre renumitele brioșe făcute de mama ta atunci când te vizitează, CGM-ul te poate ajuta să implementezi strategii pentru a atenua impactul, cum ar fi consumul de proteine înainte și efectuarea de exerciții fizice după. De asemenea, te poate ajuta să te întorci rapid pe drumul cel bun și să oferi feedback că tendințele pe termen lung încă merg foarte bine.
Concluzie
Monitorul Continuu de Glucoză reprezintă cel mai eficient instrument pentru a înțelege în timp real modul în care dieta ta influențează sănătatea. Utilizarea acestuia, chiar și pentru doar câteva săptămâni, îți poate furniza date obiective de neprețuit care te pot ajuta să faci alegerile cele mai potrivite pentru tine.