Ghidul tău practic pentru gestionarea sindromului colonului iritabil

Ghidul tău practic pentru gestionarea sindromului colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil poate fi gestionat prin modificari cheie ale stilului de viata.

Simona Cazanescu
Ghidul tău practic pentru gestionarea sindromului colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil, cunoscut și sub numele de sindromul intestinului iritabil, este o afecțiune complexă a sistemului digestiv, ce poate avea mai multe simptome, toate complicând viața de zi cu zi a celor implicați. Nu are o cauză bine cunoscută până la momentul actual și este prezent în rândul mai multor oameni, astfel că este o problemă de sănătate importantă.

Fie că împarți o masă cu prietenii, te bucuri de o ieșire în familie sau faci cumpărături, intestinul iritabil ajunge să fie un companion permanent și destul de neplăcut. Totuși, vestea bună este că, pe măsură ce aflăm mai multe informații cheie despre sindromul colonului iritabil, îl putem trata și gestiona mult mai bine.

De aceea, în cele ce urmează, vei regăsi cele mai importante întrebări și informații esențiale legate de acest sindrom.

  • Scurtă anatomie a colonului
  • Ce este sindromul colonului iritabil și care sunt simptomele sugestive
  • Care sunt diferitele tipuri de colon (intestin) iritabil
  • Cauze și factori de risc pentru sindromul intestinului iritabil
  • Diagnosticul și tratamentul intestinului iritabil
  • Cum poți calma un intestin iritabil – sfaturi practice
  • Rolul dietei și al probioticelor în ameliorarea simptomelor
  • Ce roluri joacă stresul și microflora intestinală în sindromul intestinului iritabil
  • Perspectiva pe termen lung: se poate vindeca sau doar ține sub control un intestin iritabil

Scurtă anatomie a colonului

Colonul este un segment al intestinului gros cu o lungime totală de aproximativ 150 de cm și  împărțit în patru regiuni principale:

  1. Colonul ascendent;
  2. Colonul transversal;
  3. Colonul descendent;
  4. Colonul sigmoid.

Acest organ îndeplinește funcții esențiale în procesul de prelucrare a substanțelor nedigerate și nutrienților neabsorbiți, împingându-le prin mișcări specifice (peristaltism) și formând scaunul.

Ce este sindromul colonului iritabil și care sunt simptomele sugestive

Pentru a putea înțelege mai multe despre sindromul colonului iritabil, iată care este semnificația pe care o are și ce simptome pot sugera prezența acestuia.

Ce este sindromul intestinului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune funcțională, întrucât intervine în procesele normale de digestie și absorbție.

Aceasta poate avea simptome pronunțate în cazurile grave și se estimează că aproape una din cinci persoane din țările dezvoltate are sistemul digestiv extrem de sensibil (femeile chiar de aproximativ două ori mai des decât bărbații).

Întrucât nu poate fi asociat cu o afecțiune intestinală evidentă, colonul iritabil este mai mult un diagnostic de excludere. Totuși, pentru persoana afectată, reprezintă un eveniment stresant și, mai presus de toate, interferă cu bunăstarea și calitatea vieții.

Simptomele sugestive pentru sindromul colonului iritabil

Deși nu are o cauză clară sau un proces patologic bine definit la nivel intestinal, sindromul colonului iritabil prezintă câteva simptome specifice și de intensitate variabilă. Exemple ale acestor simptome includ:

  • Durerile abdominale - se manifestă în special sub formă de crampe și scad semnificativ în intensitate atunci când se evacuează conținutul (prin defecație);
  • Tulburări de tranzit intestinal - acestea conduc la o diaree apoasă sau, din contră, la constipație;
  • Balonarea - provoacă o senzație neplăcută și, la rândul său, poate duce la o senzație dureroasă importantă;
  • Necesitatea imperioasă de a elimina conținutul intestinal;
  • Mai multe scaune eliminate într-o singură zi.

În plus, mai mulți pacienți cu sindromul intestinului iritabil au raportat și simptome din afara sferei digestive, precum dificultăți de concentrare, anxietate, depresie, oboseală, probleme circulatorii și tulburări de somn.

Care sunt diferitele tipuri de colon (intestin) iritabil

Sindromul colonului iritabil poate avea multe manifestări. În funcție de simptome, poate fi clasificat în patru tipuri:

  • Tipul I (diaree) - pacientul suferă de diaree de cel puțin trei ori pe zi; consistența scaunului este moale până la lichid;
  • Tipul II (constipație) - se caracterizează prin trei mișcări intestinale pe săptămână cel mult; consistența scaunului este tare;
  • Tipul III (tip mixt) - alternanță între diaree și constipație - chiar și în aceeași zi.
  • Tipul IV (balonare) - nu se referă neapărat la consistența scaunului, ci mai degrabă la flatulență semnificativă și crampe abdominale.

Cauze și factori de risc pentru sindromul intestinului iritabil

Atunci când cercetările privind sindromul intestinului iritabil se aflau încă la început, se credea faptul că un intestin iritabil era, cel mai probabil, consecința unei stări psihologice nefavorabile (având în vedere că stresul și anxietatea pot afecta digestia unui număr mare de persoane).

Cu toate acestea, în ultimii ani, s-au obținut din ce în ce mai multe informații noi și, deși multe aspecte rămân necunoscute, se crede că mai mulți factori contribuie la apariția acestei afecțiuni, factori care se pot suprapune și influența reciproc.

Printre posibilii factori ai sindromului colonului iritabil se numără:

  • Tulburări de peristaltism (mișcări intestinale) - atât mișcările prea rapide, cât și cele prea lente sau puternice se pot afla în spatele intestinului iritabil;
  • Slăbirea barierei intestinale (Leaky Gut) - bariera intestinală naturală este perturbată, fapt ce poate cauza probleme atât la nivel local, cât și în restul organismului;
  • Tulburări ale sistemului imunitar - cercetările recente indică faptul că o inflamație cronică și ușoară a peretelui intestinal poate fi la baza apariției unui intestin iritabil;
  • Dezechilibre ale florei intestinale - peste 1.000 de tipuri de bacterii trăiesc în intestinul gros; echilibrul lor este esențial atât pentru digestia noastră, cât și pentru starea de sănătate per total;
  • Factori psihologici - stresul acut/cronic, nervozitatea și anxietatea pot fi, în continuare, stimuli importanți;
  • Boli infecțioase - infecțiile gastrointestinale nu declanșează întotdeauna sindromul colonului iritabil, însă pot contribui la sensibilitatea intestinală;
  • Stilul de viață (dieta, somnul, exercițiile fizice) - atât alegerile alimentare mai puțin benefice (ex: mâncarea tip fast food), cât și rutina de somn și exerciții fizice pot influența în mod negativ sensibilitatea intestinală.

Diagnosticul și tratamentul intestinului iritabil

Atât diagnosticul, cât și tratamentul clasic al intestinului iritabil sunt două aspecte pe care este util să le cunoști.

Diagnosticul intestinului iritabil

Etapele necesare obținerii diagnosticului de colon iritabil includ, de regulă, următoarele:

  1. Consultația cu un medic specialist (gastroenterolog);
  2. Efectuarea unor analize de sânge - de exemplu, teste de intoleranțe alimentare, teste de alergii alimentare, teste microbiologice (pentru infecții intestinale), analize comune (hemoleucogramă, markeri inflamatori), dar și teste mai specifice (teste genetice, teste enzimatice);
  3. Efectuarea testului de hidrogen în aerul expirat;
  4. Analize din proba de scaun - examenul coproparazitologic, coprocultura, identificarea în scaun a unor enzime sugestive;
  5. Teste imagistice - de tip radiografie, RMN sau CT;
  6. Teste invazive - endoscopie digestivă și colonoscopie.

Tratamentul intestinului iritabil

Tratamentul intestinului iritabil poate fi o combinație între terapia medicamentoasă, psihoterapia și modificări ale stilului de viață. Desigur, acesta variază de la o persoană la alta, în funcție de simptomatologie și de intensitatea acesteia.

Cum poți calma un intestin iritabil – sfaturi practice

Întrucât poate fi copleșitor să citești toate informațiile despre intestinul iritabil și să nu știi cum să abordezi mai bine o astfel de problemă de sănătate, următoarele sfaturi s-au dovedit a fi eficiente pentru calmarea unui intestin iritabil:

  • Acordă suficient timp atunci când mănânci, mestecă bine și, ideal, asigură-te că mănânci într-un cadru cât mai liniștit și relaxant;
  • Pentru a facilita procesul de digestie, mănâncă la intervale de timp regulate și optează pentru porții rezonabile: mai multe porții mici sunt mai bune decât doar câteva, dar mai mari;
  • Evită să mănânci seara, târziu și optează pentru mese ușoare, nicidecum grele;
  • Evită alimentele fie foarte fierbinți, fie foarte reci;
  • Bea suficiente lichide, cum ar fi apa sau ceaiurile din plante (fără zahăr); totodată, evită băuturile bogate în zahăr sau carbogazoase, alcoolul și cafeaua pe cât de mult posibil;
  • Atunci când simți deja un disconfort abdominal, o sticlă cu apă caldă poziționată în dreptul abdomenului poate face minuni.

Rolul dietei și al probioticelor în ameliorarea simptomelor

În timp ce cazurile cu severitate crescută pot necesita un tratament mai complex, simptomele ușoare pot fi reduse prin schimbarea obiceiurilor alimentare și suplimentarea acolo unde este nevoie.

Rolul dietei

Cu toate că nu există o dietă universal acceptată și implementată pentru sindromul colonului iritabil, fiecare pacient poate descoperi ce funcționează și ce nu (ideal, folosind un jurnal alimentar și sub supravegherea medicului curant).

În urma mai multor raportări oferite de către persoane cu sindromul intestinului iritabil, au fost identificați mai mulți posibili vinovați, precum:

  • Mirodeniile puternice;
  • Alimentele grase și cunoscute pentru producerea flatulenței;
  • Leguminoasele;
  • Alimente procesate;
  • Produsele din făină albă;
  • Zahărul, îndulcitorii artificiali și dulciurile.

Rolul probioticelor

O nouă abordare terapeutică a sindromului intestinului iritabil include echilibrarea florei intestinale prin administrarea de probiotice.

Utilizarea unei combinații eficiente de tulpini bacteriene în concentrații suficient de mari (probiotice), în combinație cu fibre vegetale nedigerabile (prebiotice), arată rezultate promițătoare în menținerea sănătății colonului.

Conform unui studiu clinic realizat în 2021, ce a inclus 51 de subiecți diagnosticaţi cu sindrom de intestin iritabil, după opt săptămâni de utilizare, pacienții au prezentat o reducere a simptomelor și o creștere a calității vieții.

Astfel, în timp ce probioticele pot reduce colonizarea străină a mucoasei intestinale cu germeni patogeni și limitează creșterea lor, prebioticele servesc drept sursă valoroasă pentru buna funcționare a probioticelor.

Ce roluri joacă stresul și microflora intestinală în sindromul intestinului iritabil

Stresul nu doar joacă un rol tangibil în digestie. Bacteriile care trăiesc în intestinele noastre suferă, la rândul lor, dacă se află constant "sub presiune". Un flux crescut de hormoni de stres reduce diversitatea acestor bacterii, iar activitatea digestivă restricționată poate perturba echilibrul bacterian de la nivelul intestinului.

Diversitatea noastră de bacterii autohtone cântărește până la două kilograme (o greutate mai mare decât a inimii sau creierului). Așadar, un dezechilibru în aceste colonii de bacterii poate conduce la probleme de sănătate semnificative și poate pregăti terenul pentru mai multe afecțiuni digestive.

Importanța combaterii stresului cronic în ameliorarea intestinului iritabil

Din ce în ce mai multe studii, atât anterioare, cât și recente, confirmă legătura strânsă dintre stresul cronic și sindromul colonului iritabil. Tocmai de aceea, este important ca, în cadrul tratamentului, să fie inclusă și gestionarea acestei cauze importante.

Fie că este vorba despre o terapie specializată sau pur și simplu o reducere a nivelului de stres prin metode alternative (meditație, plimbări în natură), importantă este întotdeauna acordarea grijii necesare sănătății mintale.

Poate introducerea unor bacterii speciale în intestine ajuta în cazul sindromului colonului iritabil?

Una dintre metodele naturale de combatere a intestinelor sensibile și a buclei de feedback negativ induse de stres este introducerea de tulpini bacteriene care se multiplică rapid pentru a restabili echilibrul la nivelul florei intestinale.

Acest lucru a fost confirmat de un studiu observațional recent, în care 93 de participanți au luat Biogena fit@work@ Stressbiotic pe parcursul a șase săptămâni.

Participanții au raportat că problemele lor digestive individuale, precum și încărcătura generală de stres, au fost reduse atunci când au luat doze personalizate de culturi probiotice (Lactobacillus helveticus R0052 și Bifidobacterium longum R0175), extract de șofran și vitamina C și vitamina B2.

Perspectiva pe termen lung: se poate vindeca sau doar ține sub control un intestin iritabil

Sindromul intestinului iritabil se poate sau nu vindeca. Deși unele persoane pot constata faptul că simptomele dispar după un timp, alte persoane le pot experimenta un timp mai îndelungat.

Pentru a putea gestiona cât mai bine o astfel de situație, este utilă o abordare care include o rutină zilnică structurată, calmă, bazată pe o alimentație echilibrată, mese organizate și un stil de viață cât mai echilibrat și sănătos. Nu în ultimul rând, este necesară prioritizarea sănătății mintale.

În concluzie, sindromului intestinului iritabil este o afecțiune complexă, neînțeleasă încă în totalitate, dar care poate fi gestionată. Pentru a înțelege cât mai bine afecțiunea și a ușura cât mai mult posibil procesul de acomodare, este recomandat să găsești un medic curant profesionist și empatic, să te informezi cât mai bine cu privire la caracteristicile acestei patologii și să adopți un stil de viață sănătos. În plus, suplimentele nutriționale personalizate cu culturi probiotice și micronutrienți țintiți, cum ar fi Vitamina B2, care susțin mucoasa intestinală sănătoasă și flora bacteriană, pot ajuta la reducerea senzației de disconfort intestinal și îți pot restabili starea de bine și calitatea vieții.

Înapoi la blog