Ghidul tău practic pentru înțelegerea și îmbunătățirea sindromului premenstrual

Ghidul tău practic pentru înțelegerea și îmbunătățirea sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual reprezintă un cumul de manifestări întâlnit la numeroase femei de vârste fertile. Înțelegerea și gestionarea acestuia pot ameliora simptomatologia asociată.

Simona Cazanescu
Ghidul tău practic pentru înțelegerea și îmbunătățirea sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual este o afecțiune regăsită la un procent semnificativ din totalul femeilor de vârste fertile, provocând o gamă variată de simptome fizice, emoționale și psihologice. Totodată, acesta nu este resimțit la fel de către orice femeie. În timp ce unele femei pot experimenta un disconfort ușor, mai suportabil, altele se pot confrunta cu manifestări severe, care le perturbă viața de zi cu zi. Cu toate acestea, înțelegerea mai în profunzime a acestui sindrom și implementarea unor strategii cheie sunt metode ce pot ajuta măcar la ameliorarea acestor simptome și la recâștigarea controlului asupra stării de bine în perioadele critice.

În acest ghid practic, vei putea regăsi câteva dintre manifestările și dificultățile cu care, poate, te-ai întâlnit până acum și, totodată, exemple de abordări practice prin care îți vei ameliora aceste stări și îți vei îmbunătăți calitatea vieții.

Prin ce se caracterizează sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual este, de fapt, o combinație de unul sau mai multe simptome care apar în zilele premergătoare începutului unui nou ciclu menstrual. Aceste simptome se manifestă, de obicei, în faza luteală a ciclului menstrual, care este perioada dintre ovulație și începutul următorului ciclu.

Cu toate că acest sindrom a început să fie recunoscut de sine stătător de mai mul timp, cauza sa exactă rămâne necunoscută. Totuși, cea mai probabilă cauză rămâne legată de fluctuațiile hormonale (în special ale estrogenului și progesteronului) ce apar în această perioadă, precum și de modificările diferitor neurotransmitatori de la nivel cerebral, precum serotonina.

Toate aceste modificări hormonale și ale funcționării neurotransmițătorilor pot explica atât manifestările fizice, cât și cele psihice și emoționale.

Spectrul simptomelor sindromului premenstrual

Simptomele acestui sindrom periodic pot varia foarte mult de la o femeie la alta și chiar pot diferi de la un ciclu menstrual la altul în cadrul aceluiași organism. Aceste simptome pot fi fizice, emoționale sau, de multe ori, o combinație a ambelor.

Simptomele fizice

  • Sensibilitate și creștere în volum a sânilor;
  • Manifestări digestive, precum balonare și crampe abdominale;
  • Dureri de cap de intensitate ușor-moderată sau ajungând chiar la intensitate de migrene;
  • Oboseală și lipsă de energie;
  • Creșterea apetitului și apariția poftelor pentru anumite alimente;
  • Tulburări de somn (insomnii, somn întrerupt);
  • Acnee.

Simptome psihice și emoționale

  • Schimbări bruște ale stării de dispoziție și iritabilitate;
  • Anxietate și/sau depresie;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Scăderea libidoului.

Precum a fost menționat și mai sus, nu toate femeile experimentează manifestările sindromului premenstrual în același mod sau cu aceeași intensitate.

În timp ce unele femei prezintă simptome ușoare, altele pot găsi simptomele acestui sindrom atât de severe încât interferează în mod periodic cu activitățile desfășurate în perioada respectivă. În cazuri extreme, această formă severă de sindrom premenstrual poate ajunge să necesite spitalizare (în special în cazul prezenței endometriozei).

Îmbunătățirea sindromului premenstrual

De cele mai multe ori, cea mai eficientă metodă prin care se pot ameliora simptomele întâlnite în sindromul premenstrual este gestionarea eficientă a acestuia. Adesea, o abordare holistică ce combină modificări ale stilului de viață, tratamente simptomatice și terapii complementare reprezintă combinația cea mai eficientă.

Printr-o abordare cât mai proactivă, vei putea recâștiga controlul asupra stării tale de bine și această perioadă va putea fi mai ușor de parcurs.

Modificări ale stilului de viață

  • Exerciții fizice regulate - deși poate părea contraintuitiv, activitatea fizică regulată poate ajuta la ameliorarea disconfortului fizic asociat sindromului premenstrual; este important de menționat, însă, că aceste exerciții trebuie efectuate în mod frecvent, nu doar în perioada premenstruală; reducerea stresului și îmbunătățirea calității somnului reprezintă alte două efecte benefice ale exercițiilor fizice regulate;
  • Menținerea unei diete echilibrate - o dietă bogată în alimente cât mai nutritive, precum cereale integrale, fructe, legume și pește (dieta mediteraneană), poate ajuta la un mai bun control hormonal și, astfel, la reducerea simptomatologiei nedorite;
  • Gestionarea stresului - incorporarea practicilor de reducere a stresului, precum yoga, meditația sau exercițiile de respirație profundă, poate ajuta la diminuarea anxietății și la promovarea unei stări de bine;
  • Prioritizarea somnului - obținerea unui somn de calitate poate îmbunătăți starea generală de bine și, totodată, poate reduce oboseala și oscilațiile de dispoziție; de asemenea, poate contribui la echilibrul hormonal și la starea de sănătate mai bună per total;
  • Hidratare adecvată - consumul suficient de apă (aproximativ 2L pe zi) poate ajuta la ameliorarea manifestărilor digestive, dar și altor simptome fizice.

Tratamente simptomatice

  • Analgezice fără prescripție medicală - medicamente precum ibuprofenul, ușor de obținut și administrat, pot ajuta la ameliorarea simptomelor fizice, precum crampele abdominale, durerile de cap și sensibilitatea sânilor; totuși, este important ca administrarea să se realizeze doar atunci când este necesar și să nu se depășească perioada în care sunt prezente simptomele;
  • Medicamente cu prescripție medicală - în cazuri severe, poate fi necesar ca medicul ginecolog, endocrinolog sau medicul de familie să prescrie antidepresive (precum inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei), diuretice sau contraceptive hormonale pentru a gestiona simptomele.

Cu siguranță, atunci când simptomatologia este severă, este necesară investigarea mai amănunțită pentru a putea identifica o potențială altă cauză subiacentă.

Terapii complementare

  • Suplimente de vitamine si minerale - tot mai multe studii indică efectele benefice ale calciului, vitaminei B6, magneziului și acizilor grași tip Omega-3 în ameliorarea anumitor simptome, atât fizice, cât și psihice și emoționale;
  • Remedii pe bază de plante - deși reprezintă un teritoriu mai puțin cunoscut și comprobat, unele femei au raportat ameliorarea simptomelor premenstruale prin utilizarea diferitor remedii din plante; totuși, aceste efecte rămân puțin cunoscute și, astfel, este esențial să consulți un profesionist înainte de a începe administrarea acestor remedii;
  • Acupunctură și masaj - aceste terapii alternative au deja efecte benefice binecunoscute în multe arii ale medicinei; și în acest caz, pot ajuta la reducerea stresului, ameliorarea disconfortului fizic și promovarea relaxării generale.

Căutarea ajutorului profesional

În cazul în care sindromul premenstrual persistă cu aceeași intensitate în pofida schimbărilor de stil de viață și a strategiilor de ameliorare a simptomatologiei, este esențial să cauți ajutor profesional.

Un medic endocrinolog, ginecolog sau de familie poate evalua mai bine simptomele pe care le experimentezi și, astfel, poate exclude eventuale afecțiuni medicale subiacente. Totodată, îți poate recomanda tratamente sau terapii adaptate nevoilor tale, pentru a aborda aspectele emoționale și psihologice pe lângă cele fizice.

Concluzie

În concluzie, sindromul premenstrual este o afecțiune frecventă și, din nefericire, adesea frustrantă și dificilă, care influențează viața multor femei. Cu toate acestea, înțelegând simptomele și implementând o abordare holistică ce combină modificări ale stilului de viață, intervenții medicale specifice și terapii complementare, poți simți că iei controlul asupra acestei stări periodice. Amintește-ți mereu că fiecare femeie este unică, fiecare corp este unic, iar identificarea combinației potrivite de strategii poate necesita, uneori, răbdare și perseverență. Cu instrumentele și mentalitatea potrivite, poți îmbrățișa o viață cu mai mult mult confort și bunăstare.

Înapoi la blog