Ce legătură au glicemia, vitamina D, magneziul și astenia de primăvară?

Ce legătură au glicemia, vitamina D, magneziul și astenia de primăvară?

Astenia de primăvară este o afecțiune temporară ce poate avea mai multe cauze subiacente, printre care și dezechilibrele glicemiei, vitaminei D și magneziului.

Simona Cazanescu
Ce legătură au glicemia, vitamina D, magneziul și astenia de primăvară?

Odată cu sosirea primăverii, a zilelor mai lungi și a temperaturilor mai ridicate și plăcute, poți începe să experimentezi un fenomen comun, cunoscut sub numele de astenie de primăvară sau oboseală sezonieră. Înainte, cauzele posibile ale acestei afecțiuni temporare erau dificil de identificat și explicat, însă tot mai multe studii au început să depisteze potențiali factori ce contribuie la simptomatologia clasică. Unii dintre acești factori pot fi legați de fluctuațiile glicemiei, deficitul de vitamina D, precum și dezechilibrele de magneziu.

În cele ce urmează, vei afla mai multe despre conexiunile dintre acești factori, precum și câteva strategii utile pentru a combate astenia de primăvară prin gestionarea factorilor declanșatori și a menține niveluri optime de energie.

Legătura dintre glicemie și oboseală

Glicemia ridicată și astenia

Deși poate este o legătură mai puțin cunoscută, unul dintre principalii factori responsabili pentru oboseala cronică este glicemia crescută, o stare asociată frecvent cu diabetul, dar experimentată și de persoanele cu niveluri normale ale glicemiei a jeun sau încadrate la prediabet (100-125 mg/dL).

Modul în care nivelul de glucoză influențează nivelul de energie și, implicit, induc o stare de epuizare este prin secreția insulinei. Practic, atunci când nivelurile de glucoză din sânge cresc, organismul tău intră într-o stare temporară de suprasolicitare, încercând să producă suficientă insulină pentru a restabili echilibrul.

Atunci când producția de insulină este fie inadecvată, fie organismul devine rezistent la efectele sale, acesta începe să identifice alte resurse pentru furnizarea energiei, descompunând lipidele, proces care poate induce, în timp și în mod repetat, acea stare de epuizare.

Recunoașterea semnelor unei glicemii ridicate

Oboseala este, adesea, un simptom nespecific, întrucât poate avea diverse cauze. Aceasta, însă, este adesea însoțită de alte semne și simptome ale unei gridicate, precum:

  • Sete și foame accentuate;
  • Gură uscată;
  • Urinare frecventă;
  • Pierdere în greutate ce nu poate fi justificată;
  • Vedere încețoșată;
  • Infecții recurente.

Prevenirea creșterii glicemiei

Pentru a evita creșterea glicemiei și a reduce oboseala, este esențial, în primul rând, să adopți un stil de viață cât mai sănătos, lucrând asupra unei diete echilibrate, bogată în fibre și proteine de calitate.

În plus, exercițiile fizice regulate, tehnicile de gestionare a stresului și administrarea ghidată de către un profesionist de suplimente cheie ajutătoare, precum berberina, picolinatul de crom și extractul de frunze de dud alb, contribuie la reglarea glicemiei și prevenirea oboselii.

Avea Stabiliser

Cu scopul de a preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei, Avea Stabiliser reprezintă o soluție eficientă. Acest supliment nu înlocuiește și nici nu modifică dieta, ci completează efectele acesteia, oferind un control mai bun asupra nivelului glicemic, prin intermediul a trei componente cheie:

  • Berberina - o substanță din clasa flavonoidelor; contribuie la reducerea valorilor glicemice și la îmbunătățirea sensibilității la insulină;
  • Picolinatul de crom - o formă de crom cu un grad ridicat de biodisponibilitate; are potențialul de a crește sensibilitatea la insulină și a optimiza metabolismul glucozei; reduce apetitul și dorința de a consuma alimente nesănătoase;
  • Reducose® un amestec bogat în flavonoizi și alcaloizi; extractul din frunze de dud alb blochează absorbția carbohidraților, prevenind astfel variațiile bruște ale glicemiei.

Vitamina D și astenia de primăvară

Deficitul de vitamina D și oboseala

Deficitul de vitamina D este o problemă frecventă în mare parte din populație, în special în lunile de iarnă, unde sunt mai puține ore de lumină naturală. Acest deficit a fost legat de o gamă largă de simptome, printre care și oboseala.

Această vitamină joacă un rol crucial în reglarea unei multitudini de funcții ale organismului, iar deficitul său poate contribui atât la epuizarea fizică, cât și cea mentală.

Beneficiile suplimentării cu vitamina D

Studiile disponibile până la acest moment au identificat deja faptul că nivelul scăzut de vitamina D este asociat cu oboseala, iar suplimentarea cu un efect pozitiv și de ameliorare a asteniei.

Unele explicații posibile sunt chiar efectele benefice ale vitaminei D asupra modulării sintezei de serotonină la nivel cerebral și îmbunătățirii funcției musculare și, potențial, a performanței cognitive.

Suplimentarea cu vitamina D primăvara

Pe măsură ce zilele devin mai lungi și mai însorite, ai ocazia să-ți reîncarci în mod natural rezervele de vitamina D prin expunere moderată și sigură la soare (ideal, dimineața devreme). Cu toate acestea, este esențial să existe un echilibru, deoarece expunerea excesivă la soare, fără protecție adecvată, poate duce la alte probleme de sănătate, precum cancerul de piele.

Astfel, pentru a menține beneficiile oferite de vitamina D, a atinge un nivel optim al acesteia în organism și a nu risca efectele dăunătoare ale unei expuneri excesive la soare, este recomandată suplimentarea în lunile reci și primăvara cel puțin până în luna mai.

Badagoom Vitamina D3

Pentru o modalitate cât mai plăcută și motivantă de a obține o administrare zilnică suficientă și eficientă cu vitamina D, Badagoom Vitamina D3 reprezintă o variantă ideală. Sub formă de jeleuri vegane, fără zahăr, sunt potrivite petru populația generală peste 14 ani.

Magneziul și astenia de primăvară

Deficitul de magneziu și simptomele asociate

Deficitul de magneziu, adesea trecut cu vederea, se poate manifesta prin diverse simptome fizice și psihice, precum:

  • Oboseală;
  • Tremurături;
  • Crampe musculare;
  • Tulburări ale dispoziției.

Acest mineral esențial joacă un rol vital în numeroase procese ale organismului, iar deficitul său poate avea consecințe importante.

Surse de magneziu

Pentru a menține niveluri adecvate de magneziu, este extrem de important să introduci în dietă alimente bogate în acest mineral, precum semințele, nucile, cerealele integrale, leguminoasele și legumele cu frunze verzi.

În cazul afecțiunilor ce provoacă pierderea magneziului, precum și în alte situații ce pot beneficia de o doză mai mare a acestuia, suplimentarea poate fi necesară, însă este necesară consultarea unui profesionist (medic, health coach certificat).

Be The Change Four-Fold Magnesium

Atunci când dorești să alegi un supliment, indiferent de tipul acestuia, este important să ai în vedere gradul său de biodisponibilitate. Be The Change Four-Fold Magnesium oferă un complex din patru compuși cu absorbție diferită, crescând, astfel, biodisponibilitatea și, totodată, efectul benefic al mineralului.

Interacțiunea dintre glucoză, vitamina D, magneziu și astenia sezonieră

Fiecare dintre acești factori poate contribui în mod independent la oboseala sezonieră. Totuși, studiile sugerează și că ar putea interacționa în mod sinergic și, astfel, dezechilibrele acestora să se exacerbeze reciproc.

De exemplu, vitamina D joacă un rol în reglarea sensibilității la insulină și metabolismul glucozei, în timp ce magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea adecvată a insulinei și utilizarea în mod eficient a glucozei. În plus, nivelurile ridicate ale glicemiei pot epuiza rezervele de magneziu și, totodată, pot afecta absorbția vitaminei D.

Această interacțiune complexă subliniază importanța unei abordări holistice în fața asteniei de primăvară sau a unei oboseli cronice de altă cauză, abordând nu numai deficiențele sau dezechilibrele individuale, ci și relațiile dintre acești nutrienți și impactul lor asupra nivelurilor generale de energie.

Strategii pentru combaterea asteniei de primăvară

Pentru a combate oboseala de primăvară și a menține niveluri optime de energie, este esențial să pui în aplicare următoarele metode practice:

  1. Monitorizarea nivelurilor glicemice - monitorizarea regulată a glicemiei, ideal cu ajutorul unui monitor continuu al glucozei (CGM), poate ajuta la identificarea creșterilor potențiale și la ghidarea ajustărilor alimentare;
  2. Dieta echilibrată - asigură-te că incluzi în alimentație suficiente proteine de calitate, fibre și grăsimi sănătoase pentru a menține niveluri stabile ale glicemiei; în plus, include alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele verzi, nucile și semințele;
  3. Expunerea moderată și sigură la soare - petrece timp în aer liber pentru a reîncărca rezervele de vitamina D, dar fii întotdeauna atent la expunerea excesivă; alege intervalul dimineții, până în ora 10;
  4. Exercițiile fizice regulate - integrarea activității fizice în rutina zilnică poate ajuta la reglarea glicemiei și la îmbunătățirea nivelurilor generale de energie;
  5. Suplimentarea - pentru persoanele cu deficiențe confirmate sau afecțiuni de sănătate specifice, suplimentele de vitamina D și magneziu pot fi benefice sub îndrumarea unui specialist; de asemenea, suplimentele ce contribuie la menținerea unei glicemii normale merită explorate;
  6. Gestionarea stresului - tehnici precum meditația, yoga și exercițiile de respirație pot ajuta la reducerea nivelurilor de stres.

În concluzie, astenia de primăvară poate fi explicată și de impactul glicemiei și nivelurilor de vitamina D și magneziu. Prin abordarea holistică a acestei afecțiuni temporare, se pot identifica factorii declanșatori și agravanți, iar prin modificări ale stilului de viață și o suplimentare ghidată adecvat, vei putea combate oboseala sezonieră și îmbrățișa energia de dorit în sezonul nou de primăvară.

Înapoi la blog