Deshidratat, fără motivație sau lipsit de energie? Îmbunătățește-ți aportul de electroliți!

Deshidratat, fără motivație sau lipsit de energie? Îmbunătățește-ți aportul de electroliți!

Sodiul, potasiul și magneziul sunt trei electroliți indispensabili organismului. Pentru a putea asigura un aport adecvat, optează pentru un mix de electroliți.

Simona Cazanescu
Deshidratat, fără motivație sau lipsit de energie? Îmbunătățește-ți aportul de electroliți!

Deshidratat, fără motivație sau lipsit de energie? Îmbunătățește-ți aportul de electroliți!

Electroliții reprezintă componente de bază ce asigură echilibrului întregului nostru organism. Din totalitatea acestora, sodiul, potasiul și magneziul sunt trei exemple de electroliți esențiali, care îndeplinesc o mulțime de funcții vitale, fără de care corpul nostru nu ar putea funcționa la potențialul său maxim.

În cadrul acestui articol, vei putea explora beneficiile acestor trei componente, a electroliților în general, precum și importanța lor pentru starea noastră de sănătate.

Sodiul

Sodiul, din cauza faptului că este, adesea, asociat cu deshidratarea și hipertensiunea, nu primește recunoașterea pe care ar merita-o. Acesta este, de fapt, un electrolit esențial pentru asigurarea unor procese esențiale ale corpului, precum:

  • Reglarea echilibrului fluidelor extracelulare (fluxul sanguin, tensiunea arterială);
  • Facilitarea conducerii impulsurilor nervoase;
  • Influențarea funcțiilor mai multor hormoni (aldosteronul, renina, vasopresina);
  • Hidratarea - una dintre cele mai importante funcții ale sodiului; unde merge sodiul, apa îl urmează, astfel că un aport adecvat al acestui electrolit este crucial pentru menținerea echilibrului fluidelor intra și extracelulare.

Studiile sugerează că un aport de sodiu de aproximativ 2 grame pe zi este optim pentru majoritatea adulților sănătoși. Totuși, această cantitate poate varia în funcție de particularitățile fiecărei grupe de vârstă, stări fiziologice sau patologice, precum și alți factori variabili.

De asemenea, este important de știut faptul că unele diete (ex: postul intermitent) sau tipuri de activități fizice, în special de performanță, pot crește necesarul de sodiu pentru a menține echilibrul hidroelectrolitic adecvat. Dacă nu ești sigur în ce categorie te încadrezi, nu ezita să apelezi la medicul tău de familie sau la un health coach certificat.

Potasiul

Potasiul lucrează în mod sinergic cu sodiul pentru a regla echilibrul fluidelor intra și extracelulare și a susține funcția nervoasă adecvată. Pe lângă beneficiile combinate, potasiul are unele proprietăți particulare, care îl fac deosebit de important pentru sănătatea cardiovasculară și metabolică.

Mai presus de efectele sale benefice asupra tensiunii arteriale, aportul de potasiu este invers proporțional cu riscul de diabet. În timp ce nu este o relație directă sau obligatorie, persoanele cu nivel scăzut de potasiu au fost mai susceptibile la a avea glicemii crescute și o secreție redusă de insulină față de cele cu un nivel optim al acestui electrolit.

Deși este un element esențial organismului, majoritatea persoanelor nu consumă suficient potasiu zilnic. Aportul recomandat este între 2.6 și 3.4 grame pe zi, cu variații individuale precum în cazul sodiului.

Surse alimentare de potasiu includ somonul, spanacul, avocado și roșiile, iar pentru un aport adecvat, se recomandă suplimentarea, ideal împreună cu sodiu și magneziu, sub formă de mix de electroliti.

Magneziul

Magneziul este implicat în peste 300 de reacții enzimatice în întreg organismul. De la producția de energie și sinteza ADN-ului, la reglarea funcției musculare și a sistemului nervos, este unul dintre cei mai importanți electroliți.

Pe lângă funcțiile de bază menționate anterior, unul dintre cele mai apreciate beneficii ale magneziului este potențialul său de a îmbunătăți calitatea somnului. Studiile au arătat că suplimentarea cu magneziu poate contribui la reducerea simptomelor de insomnie prin ajustarea neurotransmițătorilor, sincronizarea ritmului circadian și reducerea secreției și activității hormonilor de stres.

Magneziul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Nu în ultimul rând, magneziul a arătat rezultate promițătoare în multiple studii și în ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate.

Aportul zilnic recomandat de magneziu este între 300-600 mg, cu variații individuale. Sursele alimentare includ spanacul, semințele de dovleac și fasolea neagră. Pentru un aport ideal, în special în perioadele stresante sau obositoare, se recomandă suplimentarea.

Efectul sinergic al electroliților

În timp ce fiecare dintre cei trei electroliți enumerați anterior deține beneficii particulare importante, rezultatul terapeutic obținut din funcționarea lor sinergică este mult mai valoros. Echilibrul dintre sodiu și potasiu, de exemplu, este crucial pentru menținerea unei tensiuni arteriale adecvate. Magneziul, totodată, contribuie la reglarea nivelurilor de sodiu și potasiu.

Dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați pot crește excreția de sodiu, ducând, potențial, la simptome precum oboseala, durerile de cap și crampele musculare. În acest caz, suplimentarea cu sodiu, potasiu și magneziu sub formă combinată poate ajuta la ameliorarea acestor simptome nedorite și la susținerea sănătății generale.

Un alt exemplu în care suplimentarea combinată este valoroasă îl reprezintă pierderea unor cantități semnificative de electroliți prin transpirație în timpul exercițiilor intense sau în condiții de căldură. Contracararea acestor pierderi cu o combinație echilibrată de electroliți poate ajuta la menținerea performanței, prevenirea deshidratării și susținerea recuperării.

Este important de menționat că, deși acești electroliți sunt esențiali pentru sănătate, nevoile individuale diferă (dietă, rutină de exerciții fizice, afecțiuni medicale sau tratamente), astfel că este întotdeauna încurajat să consulți un medic sau un health coach înainte de a schimba semnificativ aportul de electroliți.

Concluzie

Astfel, de la reglarea echilibrului fluidelor intra și extracelulare și susținerea sănătății inimii, până la îmbunătățirea somnului și a dispoziției, acești electroliți joacă roluri cruciale în bunăstarea noastră generală. Asigurând un aport adecvat prin dietă și, când este necesar, prin suplimente, ne putem susține organismul în a funcționa la potențialul său maxim.

Înapoi la blog