Călătoria către o concepție de succes nu este întotdeauna ușoară pentru cupluri, mai ales pentru cele care se confruntă cu infertilitate. În timp ce problemele de sănătate reproducătoare sunt adesea cauzele directe ale infertilității, studiile indică faptul că intestinul (mai precis, flora intestinală) ar putea deține explicații suplimentare cu privire la acest proces complex.
Microbiomul intestinal, miliardele de bacterii care locuiesc în sistemul digestiv, joacă un rol crucial, dar adesea subapreciat în fertilitate. Optimizarea microbiomului intestinal prin dietă, stil de viață și terapii direcționate ar putea îmbunătăți echilibrul hormonal, reduce inflamația și crește semnificativ șansele de concepție.
În cele ce urmează, explorează mai multe despre conexiunea dintre intestin și fertilitate și citește câteva sfaturi practice pentru a reechilibra microbiomul și a sprijini o posibilă viitoare concepție.
Microbiomul intestinal și fertilitatea la femei
Microbiomul intestinal este considerat a fi un organ endocrin complet ce joacă un rol major în reglarea sistemului endocrin reproducător feminin, interacționând cu estrogenii, androgenii, insulina și alți hormoni cheie.
Dezechilibrele florei intestinale pot duce la probleme precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, rezultate adverse în sarcină și cancer. La rândul lor, nivelurile de estrogen influențează compoziția microbiomului intestinal.
Excesul de hormoni androgeni se corelează cu disbioza intestinală, iar hiperandrogenismul poate modifica compoziția microbiomului. Bacteriile intestinale pot sintetiza și transforma androgenii. Totodată, acestea afectează și nivelurile de hormoni tiroidieni, mesageri cheie în funcționarea normală a sistemului reproducător feminin.
Nu în ultimul rând, obezitatea și rezistența la insulină se asociază cu tulburări reproductive. Microbiomul intestinal se schimbă pe parcursul sarcinii, interacționând cu hormonii cheie. Acest lucru afectează metabolismul matern pe de-o parte și imunitatea și dezvoltarea fetală pe de altă parte.
Practic, există o interacțiune crucială bidirecțională între microbiomul intestinal și sistemul hormonal feminin. Disbioza poate afecta negativ sănătatea reproducătoare și fertilitatea.
Pentru a contracara aceste efecte nedorite, optimizarea sănătății intestinale prin stil de viață și suplimentare cu probiotice ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea condițiilor precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioza și diabetul gestațional.
Și în acest caz, însă, este nevoie de mai multă cercetare asupra mecanismelor ce leagă microbiomul de tulburările reproductive și de sănătatea în timpul sarcinii. Vizarea microbiomului ca viitoare ținte terapeutice ar putea oferi abordări noi pentru condițiile hormonale și reproductive dificile ale femeilor.
Microbiomul intestinal și fertilitatea la bărbați
Schimbările la nivel de microbiom intestinal pot duce la modificări ale hormonilor sexuali și ale spermatogenezei, afectând fertilitatea masculină. Disbioza a fost asociată cu niveluri mai scăzute de testosteron și producție de spermă deficitară în unele studii.
Sistemul reproductiv masculin are propriul său microbiom, care, precum cel intestinal, diferă de la o persoană la alta. Anumite tulpini bacteriene au fost asociate cu o calitate și parametrii ai spermatozoizilor mai slabi. Totuși, funcția generală a microbiomului ar putea fi mai importantă pentru fertilitate decât distribuția tulpinilor bacteriene.
Stresul oxidativ prezent la nivel testicular reprezintă un factor ce contribuie la infertilitatea masculină. Există o legătură între disbioză și creșterea stresului oxidativ, sugerând faptul că microbiomul ar putea juca un rol și în acest context.
Studii mai mici au arătat unele beneficii ale suplimentării cu probiotice în îmbunătățirea parametrilor spermatozoizilor la bărbații ce suferă probleme de infertilitate, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a obține o garanție terapeutică.
Viitorul terapiilor de fertilitate bazate pe microbiom
În timp ce multe aspecte rămân necunoscute cu privire la relația intricată dintre microbiomul intestinal uman și fertilitate, cercetările preliminare sunt promițătoare și indică un real potențial al terapiilor ce îmbunătățesc microbiomul.
Studii mai ample și mai clare sunt încă necesare pentru a evalua pe deplin tratamentele precum suplimentele cu probiotice pentru îmbunătățirea fertilității. Cu toate acestea, perspectiva de optimizare a sănătății intestinale pentru a susține concepția rămâne un domeniu de interes care, cu siguranță, se va extinde în următorii ani.
Identificarea și corectarea oricărei disbioze prin analiza și modificarea microbiomului ar putea deveni, astfel, o componentă cheie a tratamentelor de fertilitate.
Factorii de stil de viață care influențează microbiomul
Pe măsură ce studiile focusate asupra legăturii microbiom-fertilitate progresează, identificarea factorilor dietetici și de stil de viață care susțin un microbiom sănătos și echilibrat va deveni o măsură terapeutică de bază, întrucât poate oferi modalități naturale de optimizare a fertilității prin modularea microbiomului.
Întrucât un microbiom intestinal sănătos este cunoscut pentru influența sa pozitiva asupra mai multor sisteme și organe cheie, poți începe deja prin a aplica strategii de reechilibrare a florei intesinale:
- Consumă o gamă diverse de alimente bogate în fibre precum, fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe; fibrele acționează ca un prebiotic și hrănesc bacteriile benefice intestinale;
- Încorporează alimente fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată și kimchi; acestea sunt bogate în probiotice și sprijină distribuția și acțiunea bacteriile benefice;
- Crește aportului de alimente bogate în polifenoli și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea inflamației și stresului oxidativ (legume și fructe colorate, ceai verde, ciocolată neagră și cafea);
- Limitează carbohidrații rafinați, zahărul adăugat și alimentele procesate;
- Hidratează-te suficient, conform stilului tău de viață și rutinei de exerciții fizice (2-3 L de apă pentru o zi normală, 1 L în plus pentru o oră de efort fizic intens);
- Gestionează nivelurilor de stres; practici precum yoga, meditația și plimbările în natură pot fi de ajutor;
- Implică-te în exerciții fizice regulate, potrivite necesităților și posibilităților tale; ai grijă să nu ai o rutină de exerciții mult prea intensă, în special seara târziu;
- Asigură un program de somn adecvat ca durată și regularitate (7-9 ore de somn și intervale de culcare și trezire similare în fiecare zi și fără ore extreme);
- Evită fumatul și consumul excesiv de alcool;
- Efectuează un test de microbiom intestinal pentru a evalua statusul acestuia la momentul actual; nu uita să ceri sfatul unui specialist pentru interpretarea rezultatelor.
În concluzie, infertilitatea poate fi frustrantă și, uneori, chiar descurajantă. Cu toate acestea, cercetările continuă să descopere legăturile strânse dintre sănătatea intestinală și cea reproducătoare, fapt ce poate să îți ofere mai mult control asupra sănătății tale. Între timp, urmează practici de dietă și stil de viață ce încurajează un microbiom intestinal benefic, ia în considerare analiza microbiomului intesinal și colaborează întotdeauna cu medicul tău sau un health coach pentru a identifica orice dezechilibre și semnificația acestora. Corectarea disbiozei și optimizarea mediului bacterian intestinal ar putea inclina balanța în favoarea ta în ceea ce privește sănătatea reproductivă.