Cum te pot ajuta probioticele să pierzi în greutate?

Cum te pot ajuta probioticele să pierzi în greutate?

Efortul de a pierde în greutate poate fi o provocare. Probioticele reprezintă o soluție ajutătoare eficientă.

Simona Cazanescu
Cum te pot ajuta probioticele să pierzi în greutate?

În ziua de astăzi, obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase poate fi o provocare sau chiar o sarcină copleșitoare. În timp ce dieta și exercițiile fizice sunt considerați deja de mult timp pilonii bine stabiliți ai gestionării greutății, tot mai multe studii recente își îndreaptă atenția și către alte metode ajutătoare cât mai eficiente și, ideal, naturale. Astfel, în această încercare, a fost identificat un aliat neașteptat, însă valoros: probioticele.

Aceste microorganisme benefice, găsite în diverse alimente fermentate și suplimente, au potențialul de a sprijini eforturile tale de slăbire prin potențarea efectelor benefice ale microbiomului intestinal.

Fie că ai încercat deja să slăbești și dorești un plus de ajutor sau ești în căutarea unei metode cât mai accesibile pentru a-ți atinge acest scop, citește mai jos și află beneficiile probioticelor asupra microbiomului și procesului de slăbire.

Ce sunt probioticele și ce beneficii au?

Probioticele sunt microorganisme vii care, consumate în cantități adecvate și într-o distribuție bine stabilită și țintită asupra scopului dorit, conferă o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Cele mai cunoscute bacterii probiotice aparțin genurilor Lactobacillus și Bifidobacterium, cuprinzând tulpini precum Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium bifidum și Bacillus coagulans.

Aceste probiotice sunt prezente atât în mod natural în alimente fermentate, precum iaurtul, kefir și murături, cât și sub formă de suplimente alimentare.

Probioticele și microbiomul intestinal

Sistemul tău digestiv este gazda unui amplu și divers ecosistem de microorganisme benefice, cunoscut sub denumirea umbrelă de microbiomul intestinal. Această comunitate complexă de microorganisme joacă o multitudine de roluri cheie la nivelul organismului, printre care și  reglarea greutății corporale și optimizarea metabolismului.

Disbioza, denumirea pentru dezechilibrul microbiomului intestinal, poate avea un impact considerabil asupra digestiei, imunității, cogniție, dar și asupra metabolismului și gestionării greutății.

Din fericire, probioticele acționează direct la originea problemei și, astfel, oferă o soluție puternică pentru a restabili echilibrul microbiomului intestinal și a optimiza distrbuția acestuia, promovând pierderea naturală în greutate.

Prin introducerea unor tulpini bacteriene benefice, probioticele pot ajuta la modelarea microbiomului intestinal, promovând îmbunătățirea funcției metabolice, reducerea inflamației și extragerea și utilizarea superioară a energiei din alimente.

Tulpinile probiotice și efectul asupra procesului de slăbire

Numeroase studii clinice au explorat potențialul probioticelor în promovarea pierderii în greutate și îmbunătățirea compoziției corporale, obținând rezultate promițătoare. Mai jos, regăsești câteva exemple de tulpini bacteriene benefice și constatări din studiile analizate:

Lactobacillus gasseri

Mai multe studii au evidențiat eficacitatea tulpinilor Lactobacillus gasseri în reducerea greutății corporale, măsurată ca monitorizare a parametrilor precum indicele de masă corporală, circumferința taliei, dar și procentul de grăsime viscerală și subcutanată.

Tulpini specifice precum L. gasseri BNR17 și L. gasseri SBT2055 au demonstrat reduceri semnificative ale acestor parametri, chiar și în lipsa unor intervenții dietetice sau de stil de viață.

Lactobacillus rhamnosus

Tulpina Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 (LPR) a arătat, la rândul său, rezultate promițătoare în reducerea greutății corporale, în special la participantele de sex feminin, atunci când a fost combinată cu prebiotice precum oligofructoza și inulina.

Lactobacillus plantarum

Tulpinile Lactobacillus plantarum, precum Dad-13 și KY1032 (în combinație cu L. curvatus HY7601), au fost asociate cu scăderi ale greutății corporale, prin măsurarea parametrilor precum IMC-ul și circumferința taliei. Astfel, acestea au fost considerate suplimente valoroase adjuvante unui regim de slăbire.

Bifidobacterium

Diferite tulpini de Bifidobacterium, printre care B. lactis Bb-12, B. animalis ssp. lactis 420 (B420) și B. animalis CECT8145, au demonstrat efecte pozitive asupra pierderii în greutate și îmbunătățirii compoziției corporale atât la utilizarea individuală, cât și în combinație cu alte specii probiotice.

Formule cu tulpini multiple

Cel mai des, probioticele sub formă de suplimente se regăsesc ca formule cu tulpini multiple. Din fericire, mai multe studii au investigat eficacitatea formulelor probiotice cu tulpini multiple, cuprinzând diverse combinatii de Lactobacillus, Bifidobacterium, dar și alte genuri, precum Pediococcus.

Aceste formule cu tulpini multiple au arătat rezultate benefice în reducerea greutății corporale, măsurată în funcție de IMC, circumferința taliei și procentul de grăsime corporală (viscerală și subcutanată).

Mecanismele prin care probioticele sprijină pierderea în greutate

Cu toate că mecanismele exacte care stau la baza efectelor de potențare a procesului de slăbire oferite de probiotice nu sunt pe deplin înțelese, au fost, totuși, identificate mai multe căi potențiale:

  1. Modelarea microbiomului intestinal - probioticele ajută la restabilirea echilibrului microbiomului intestinal prin creșterea diversității și abundenței bacteriilor benefice; acest fenomen îmbunătățește funcția metabolică, reducere inflamația și extragere mai bine energia din alimente.
  2. Reglarea apetitului și a sațietății - probioticele pot influența producția de hormoni implicați în reglarea apetitului, precum leptina, GLP-1 și peptidul YY (PYY); prin creșterea nivelurilor acestora, probioticele pot promova senzația de sațietate și reduce pofta și aportul alimentar;
  3. Întărirea barierei intestinale - probioticele pot consolida bariera intestinală prin stimularea producției de proteine necesare joncțiunilor intercelulare strânse și mucusului, reducând, astfel, permeabilitatea intestinală (leaky gut) și prevenind translocarea substanțelor dăunătoare care pot declanșa inflamația și rezistența la insulină;
  4. Producția de acizi grași cu lanț scurt - anumite tulpini probiotice pot stimula producția de acizi grași cu lanț scurt, precum butiratul, propionatul și acetatul, componente care influențează metabolismul energetic, reglează apetitul și reduc inflamația.

Integrarea probioticelor pentru pierderea în greutate

Este clar faptul că probioticele, de sine stătătoare, nu pot fi considerate o soluție suficientă pentru pierderea în greutate. Totuși, ele pot fi un aliat puternic pentru întreaga călătorie de pierdere în greutate.

Pentru un efect cât mai bun al integrării probioticelor, iată câteva sfaturi utile:

  1. Consultă un profesionist (medic, health coach) - înainte de a începe suplimentarea cu probiotice, este recomandat să consulți un profesionist, pentru a asigura atât siguranța administrării, cât și îndrumarea corespunzătoare, mai ales dacă ai deja afecțiuni medicale subiacente sau iei medicamente care ar putea interacționa cu probioticele;
  2. Alege produse probiotice de calitate - caută acele probiotice care indică clar tipurile de tulpini bacteriene utilizate și numărul de microorganisme viabile (unități formatoare de colonii sau UFC) per porție;
  3. Asigură aportul de probiotice și din surse alimentare - pe lângă suplimente, integrează în dieta ta alimente bogate în probiotice, precum iaurt, kefir, murături și alte legume fermentate, pentru a-ți crește aportul de bacterii benefice și a sprijini un microbiom intestinal divers;
  4. Adoptă o abordare echilibrată și completă - pentru rezultate optime, integrează suplimentarea cu probiotice sau alimentele bogate în probiotice într-un plan bine stabilit de pierdere în greutate, care include nu doar alimentația, ci și activitatea fizică regulată;
  5. Fii răbdător și consecvent - precum în cazul oricărei schimbări de stil de viață, poate dura până vei observa beneficiile complete ale suplimentării cu probiotice; consecvența și răbdarea sunt esențiale pentru a obține rezultate de durată.

Prin urmare, probioticele oferă o oportunitate valoroasă de încuraja procesul de slăbire, potențând mai ales beneficiul microbiomului intestinal. Cu tulpinile probiotice potrivite și o abordare deschisă și echilibrată, poți porni într-o călătorie către atingerea greutății sănătoase dorite și a stării de bine generale.

Înapoi la blog