Rolul vitaminei D în fertilitatea feminină

Rolul vitaminei D în fertilitatea feminină

Vitamina D este un micronutrient ce deține mult mai multe funcții decât cele deja cunoscute, printre care și influențarea fertilitatății feminine.

Simona Cazanescu
Rolul vitaminei D în fertilitatea feminină

Fiind deja un subiect extrem de studiat și apreciat în cercetarea și practica medicală, vitamina D este un micronutrient liposolubil, obținut atât endogen la nivelul pielii prin expunerea la razele ultraviolete, cât și exogen, prin intermediul alimentației și suplimentării. În timp ce vitamina D este cel mai bine cunoscută pentru rolul său în absorbția calciului și sănătatea osoasă, au fost și sunt identificate din ce în ce mai multe alte efecte, printre care și importanța sa pentru funcția reproductivă feminină.

Din fericire, pe măsură ce înțelegerea față de prevalența deficienței de vitamina D la nivel global crește, există și un interes tot mai mare în identificarea modurilor prin care menținerea nivelurilor optime ale acestui nutrient poate beneficia fertilitatea femeilor.

Astfel, dacă dorești să afli mai multe despre cum vitamina D îți poate influența fertilitatea și ce poți face să menții un nivel optim al acesteia, citește mai departe informațiile oferite în acest articol.

Vitamina D și funcția reproductivă feminină

Legătura și efectele vitaminei D asupra sistemului reproducător feminin pot părea, la început, neclare. Explicația începe cu modul în care aceasta accesează și influențează organele cheie, prin intermediul unor receptori.

Receptorii de vitamina D (regăsiți sub prescurtarea VDR/Vitamin D Receptors), se regăsesc în ovare, uter și placentă, permițând vitaminei D să influențeze direct steroidogeneza și foliculogeneza.

Pe de-o parte, studiile asociază nivelurile de vitamina D de hormonul anti-Mullerian (AMH), un marker al rezervei ovariene, sugerând faptul că vitamina D poate juca un rol important în recrutarea și maturarea foliculilor. Totodată, la nivelul uterului, receptorii din endometru reglează factorii implicați în implantarea embrionului, iar vitamina D îmbunătățește receptivitatea endometrială, favorizând acest proces.

În mod opus și drept consecință a legăturilor menționate anterior, deficiența de vitamina D a fost asociată cu infertilitatea la femei.

Expunerea într-un mod responsabil la razele ultraviolete (de preferat dimineața, până în ora 10),  consumul de alimente bogate în vitamina D și suplimentarea pot îmbunătăți funcția ovulatorie și regularitatea menstruală.

Vitamina D și patologiile din sfera reproductivă

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o tulburare hormonală întâlnită frecvent la femeile de vârste fertile. Este caracterizată prin modificări ecografice la nivelul ovarelor sub formă de chisturi, cicluri menstruale neregulate și hiperandrogenism identificat prin semne și simptome precum hirsutism, acnee, alopecie și creștere în greutate.

Acest sindrom poate duce la probleme de fertilitate și, totodată, probleme de sănătate pe termen lung, precum diabet și afecțiuni cardiovasculare.

În ceea ce privește legătura cu vitamina D, deficiența acestui nutrient este foarte frecventă la femeile cu sindromul ovarelor polichistice, afectând între 67 și 85% din totalul acestora. Nivelurile mai scăzute de vitamina D se corelează cu o severitate crescută a simptomatologiei, precum tulburările menstruale, excesul de hormoni androgeni și rezistența la insulină.

În urma identificării acestei relații de interdependență, utilizarea vitaminei D ca terapie adjuvantă a devenit din ce în ce mai recomandată. Astfel, suplimentarea a arătat beneficii precum reducerea nivelurilor de androgeni și hormon anti-Mullerian, îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea ratei de ovulație.

Datorită capacității vitaminei D de a regla funcția ovariană și receptivitatea endometrială, atingerea unui nivel optim al acesteia te poate ajuta în depășirea infertilității asociate cu sindromul ovarelor polichistice.

Endometrioza

Endometrioza este o patologie în care țesutul endometrial crește în afara uterului tău (ex: la nivelul ovarelor, intestinelor sau tractului urinar). Rareori, țesutul endometrial se poate răspândi dincolo de organele pelvine, cauzând și mai multe probleme de sănătate.

La fel ca și restul organelor menționate, endometrul exprimă receptori de vitamina D, iar vitamina D este considerată că poate modula răspunsurile imune și inflamația la acest nivel. Ambele procese sunt importante în endometrioză, astfel că menținerea lor sub control poate reprezenta o metodă profilactică eficientă.

Dovezi incipiente ale unor studii în desfășurare sugerează și un potențial terapeutic pentru managementul endometriozei prin intermediul suplimentării cu vitamina D, cu efecte ce reduc dezvoltarea leziunilor și îmbunătățesc integritatea tisulară.

Vitamina D și tehnicile reproductive asistate

Având în vedere influența deja demonstrată a vitaminei D asupra calității ovocitelor și a receptivității endometriale, nivelul de vitamina D a fost corelat și cu ratele de succes în tehnicile reproductive asistate precum fertilizarea in vitro.

Studiile confirmă rate mai mari de sarcină la femeile cu un nivel suficient de vitamina D care urmează fertilizare in vitro în comparație cu cele cu deficiență. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot complica această legătură și care trebuie luați în considerare.

De exemplu, studiile care au examinat nivelurile de vitamina D la donatoarele de ovocite în relație cu femeile care le vor primi sugerează că deficiența poate impacta în primul rând receptivitatea endometrială și abia secundar competența ovocitelor.

Totuși, deși dovezile actuale rămân mixte în ceea ce privește beneficiile suplimentării cu vitamina D pentru îmbunătățirea rezultatelor tehnicilor reproductive asistate, este clar faptul că mai multe studii sunt necesare și că există o potențială oportunitate de explorare mai amănunțită a legăturii dintre vitamina D și aceste tehnologii.

Vitamina D în sarcină

Cerințele fiziologice pentru vitamina D cresc în mod substanțial în timpul sarcinii. Cu toate acestea, până la 70% dintre femeile gravide rămân deficitare în vitamina D, fapt ce le poate predispune la complicații precum diabetul gestațional, preeclampsia, nașterea prematură și infecțiile din sfera genitală.

Deficiența de vitamina D în timpul sarcinii poate avea, de asemenea, impact de durată și asupra copilului, crescând riscurile pentru afecțiuni precum astmul și tulburările metabolice. Prin urmare, monitorizarea și corectarea carenței de vitamina D în timpul sarcinii sunt metode profilactice cruciale atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului și, ulterior, a copilului pe termen lung.

În concluzie, pe măsură ce studiile progresează, tot mai multe dovezi evidențiază rolul cheie al vitaminei D în sănătatea reproductivă feminină. Deficitul de vitamina D este legat de numeroase afecțiuni din sfera fertilitatății și complicații ale sarcinii. În schimb, un nivel optim al acestui micronutrient oferă o multitudine de beneficii. Suplimentarea conform indicațiilor medicului poate deveni, astfel, un instrument puternic pentru îmbunătățirea potențialului reproductiv al femeilor. Monitorizarea periodică și corectarea nivelului de vitamina D trebuie să reprezinte o prioritate pentru toate femeile de vârste fertile.

Înapoi la blog