Rutină de îngrijire a pielii în 7 pași

Rutină de îngrijire a pielii în 7 pași

O rutină de îngrijire a pielii, personalizată pentru fiecare individ în funcție de tipul de piele și problemele specifice, ar trebui să includă șapte pași esențiali.

Guido Axmann
Rutină de îngrijire a pielii în 7 pași

Rutina maximalistă coreeană de îngrijire a pielii în 10 pași poate arăta bine pe Instagram sau pe alte platforme de social media, dar nu există o singură rutină de îngrijire care să funcționeze pentru toate tipurile de piele. Nici nu ar trebui să fie așa, deoarece anumite substanțe active și produse sunt potrivite doar pentru anumite probleme. Aici vei afla cum să îți creezi o rutină de îngrijire a pielii care este potrivită pentru pielea ta și pentru timpul tău disponibil.

7 pași care nu ar trebui să lipsească din rutina ta de îngrijire a pielii

O rutină de îngrijire a pielii este seria de produse pe care le folosești în mod regulat pentru a-ți îngriji pielea. Deoarece diferite persoane au diferite probleme ale pielii, este doar logic ca această rutină să arate diferit pentru fiecare. Pentru iubitorii de îngrijire a pielii, acest lucru poate merge mai departe decât doar produsele de zi cu zi, cu tratamente săptămânale la domiciliu sau chiar la specialist. Pentru minimaliști, probabil că este vorba doar de strictul necesar în viața de zi cu zi.

Nucleul rutinei de îngrijire a pielii ar trebui aplicat în fiecare dimineață și seară. După rutina de seară, poate fi tentant să omiți îngrijirea pielii a doua zi dimineața, dar acest lucru nu este o idee bună. Peste noapte, pielea elimină uleiuri și depozite. Pentru a preveni porii blocați sau erupțiile cutanate, ar trebui ca prima dată dimineața să îți cureți bine pielea.

1. Spală-ți fața

Chiar și în cursul zilei, pielea acumulează murdărie și ulei. La aceasta se adaugă machiajul aplicat dimineața și care nu a fost încă îndepărtat seara. Aceste lucruri pot pătrunde în pori și ii pot bloca. O acumulare de bacterii, celule moarte ale pielii și uleiuri poate duce la puncte negre sau coșuri. Se recomandă o curățare delicată a feței pentru a îndepărta această murdărie și excesul de sebum. Apa micelară poate fi o alegere blândă și hidratantă pentru îndepărtarea machiajului. Nu freca prea tare, deoarece este posibil să rănești pielea uscată prin exfoliere excesivă.

2. Calmează pielea cu un toner

Un toner nu ar trebui aplicat cu degetele, ci cu un tampon de bumbac curat. Acest lucru este necesar doar pentru cei care au probleme cu pH-ul pielii. Acesta este influențat de lucruri de zi cu zi, cum ar fi cosmeticele și săpunurile. Un dermatolog sau un kit de testare a pH-ului pentru acasă te pot ajuta să afli dacă acesta este motivul problemei tale de piele.

3. Previne cearcănele cu cremă pentru ochi

Acest pas ar trebui să îl faci fie dimineața, fie seara. Noaptea, o formulă hidratantă este ideală, deoarece nu trebuie să îți faci griji dacă machiajul tău se va întinde. Unii oameni preferă însă crema de ochi de dimineață. Dacă te confrunți în special cu umflături în zona ochilor, cofeina este o opțiune bună pentru a ameliora această problemă.

4. Tratează coșurile punctual

Un tratament topic cu peroxid de benzoil ajută la eliminarea acneei și la prevenirea viitoarelor erupții, atacând și reducând bacteriile C. acnes (cunoscute și sub numele de P. acnes) care trăiesc pe piele (Zaenglein, 2016). Pentru pielea sensibilă, un tratament punctual cu ulei de arbore de ceai poate fi mai potrivit (Bassett, 1990).

5. Ia în considerare retinoizii

Retinoizii sunt o clasă de compuși chimici care sunt înrudiți cu vitamina A și includ produse precum retinolul, tretinoinul și acidul retinoic. Aceștia cresc rata de regenerare celulară a pielii, adică viteza cu care corpul formează noi straturi de piele și le elimină pe cele vechi. Dar ei nu acționează doar la suprafață, ci promovează și capacitatea celulelor pielii de a reînnoi colagenul, ceea ce face ca pielea să arate plină și netedă (Mukherjee, 2006).

6. Folosește cremă hidratantă

Dimineața: Pentru a controla producția de sebum, în special la pielea grasă, majoritatea oamenilor vor opta pentru o formulă mai ușoară. O cremă hidratantă cu SPF 30 sau mai mare este deosebit de utilă. Nu numai că se aplică ușor, dar oferă și protecție împotriva daunelor cauzate de lumină.

Seara: O cremă mai groasă și hidratantă susține pielea peste noapte. Multe creme de noapte conțin acid hialuronic - o alegere bună pentru aproape orice tip de piele. Acesta stimulează stocarea apei, ceea ce dă pielii un aspect plin și voluminos.

7. Nu uita de protecția solară

Fără machiaj, o cremă hidratantă cu protecție solară poate fi un produs bun în programul zilnic. Dar cu machiajul, regula de bază este că produsele de protecție solară ar trebui să fie stratul superior al îngrijirii pielii. Prin urmare, rutina ar trebui să se încheie cu un produs de protecție solară, pentru a fi cât mai protejat posibil împotriva razelor UV. Sfat: protecția solară minerală se aplică ușor, fără a afecta machiajul.

Surse

Bassett, I. B., Barnetson, R. S., & Pannowitz, D. L. (1990). A comparative study of tea‐tree oil versus benzoyl peroxide in the treatment of acne. Medical Journal of Australia, 153(8), 455-458. doi:10.5694/j.1326-5377.1990.tb126150.x.

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoids in the treatment of skin aging: An overview of clinical efficacy and safety. Clinical Interventions in Aging, 1(4), 327-348. doi:10.2147/ciia.2006.1.4.327.

Zaenglein, A., Pathy, A., Schlosser, B., Alikhan, A., Baldwin, H., & Berson, D. et al. (2016). Guidelines of care for the management of acne vulgaris. Journal Of The American Academy Of Dermatology, 74(5), 945-973.e33. doi:10.1016/j.jaad.2015.12.037.

Înapoi la blog