Ce suplimente poți lua pentru a-ți restabili nivelul optim de energie?

Ce suplimente poți lua pentru a-ți restabili nivelul optim de energie?

Oboseala, atât fizică, dar și psihică, influențează viața de zi cu zi. Suplimentele pot completa în mod eficient un stil de viață sănătos.

Simona Cazanescu
Ce suplimente poți lua pentru a-ți restabili nivelul optim de energie?

Energia este combustibilul de care fiecare dintre noi depinde pentru a-și desfășura activitățile de zi cu zi. Atunci când te simți obosit sau lipsit de energie, această stare poate impacta semnificativ productivitatea și calitatea vieții în general, afectându-te atât pe plan fizic, cât și emoțional. Un stil de viață bazat pe o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un somn adecvat este crucial pentru menținerea unor niveluri optime de energie într-un mod natural. Uneori, însă, aceste măsuri pot fi insuficiente. Din fericire, există diverse suplimente disponibile care îți pot oferi acel impuls suplimentar atunci când ai cea mai mare nevoie.

În cadrul acestui articol, vei afla mai multe despre câteva exemple de suplimente eficiente care pot ajuta la combaterea oboselii și la creșterea nivelurilor de energie.

Adaptogeni

După cum le sugerează și numele, adaptogenii sunt substanțe naturale ce ajută organismul să se adapteze la stres și, totodată, promovează starea generală de bine. Un exemplu de adaptogen extrem de util, care poate crește nivelurile de energie, este ashwagandha.

Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă medicinală esențială, utilizată încă din trecut în tradiția ayurvedică indiană, unul dintre cele mai vechi sisteme medicinale din lume.

Se consideră că acest adaptogen crește nivelul de energie prin îmbunătățirea rezistenței organismului la stresul fizic și mental.

Studiile au mai arătat și că ashwagandha poate ameliora sau îmbunătăți mai multe tipuri de impact ale stresului și anxietății, prin reducerea nivelului de cortizol și ameliorarea oboselii asociate efortului fizic.

Vitamine și minerale

Anumite vitamine și minerale joacă un rol crucial în producția de energie în organism. Prin urmare, asigurarea unor niveluri adecvate ale acestor micronutrienți poate ajuta la combaterea oboselii și la îmbunătățirea nivelurilor generale de energie.

Vitamine din complexul B

Vitamina B12 este esențială pentru producția de energie în celulele organismului și pentru transportul eficient al oxigenului. O deficiență a acestei vitamine, în schimb, poate duce la oboseală, slăbiciune și toleranță redusă la efort.

Persoanele în vârstă, cei cu o dietă vegană și persoanele cu tulburări gastrointestinale pot fi expuse riscului de deficiență de vitamina B12 și, astfel, ar putea beneficia de suplimentare.

Pe lângă vitamina B12, alte vitamine din complexul B, precum B1, B2, B3, acidul pantotenic (B5), B6 și biotina (B8), joacă roluri cruciale în producția de energie în celulele organismului.

Asigurarea unor niveluri adecvate ale acestor vitamine poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum beriberi, anemie microcitară și anemie megaloblastică, ce se caracterizează prin slăbiciune și oboseală.

Fierul

Fierul este o componentă vitală a hemoglobinei. Fără un nivel adecvat de fier, țesuturile corpului ar putea să nu primească un aport suficient oxigen, rezultând în simptome precum oboseala și rezistența scăzută la eforturi obișnuite.

Suplimentarea cu fier poate fi necesară pentru persoanele cu anemie prin deficiență de fier, cicluri menstruale abundente sau cele cu un necesar crescut (precum femeile în timpul sarcinii sau copiii în fazele de creștere accelerată).

Magneziul

Magneziul este un mineral vital implicat în sute de procese în organism, printre care și producția de energie. Un deficit de magneziu poate duce la oboseală cronică, slăbiciune musculară și scăderea rezistenței la efort fizic.

Suplimentarea cu magneziu, pe de altă parte, poate contribui la combaterea oboselii și la îmbunătățirea performanței fizice prin optimizarea metabolismului energetic și prevenirea crampelor musculare.

Sportivii și persoanele active în general au adesea un consum ridicat de magneziu ca urmare a pierderii de minerale prin transpirație, făcând suplimentarea cu magneziu o etapă esențială din rutina obișnuită.

Îmbunătățirea performanței fizice cu suplimente

Activitatea fizică și nivelurile de energie superioare se află într-o legătură strânsă. Astfel, dacă dorești să-ți îmbunătățești performanța sportivă și să combați atât oboseala de rutină, cât și cea legată de efort, există suplimente care pot oferi un impuls ajutător.

Pudra proteică

Proteinele sunt nutrienții de bază pentru sinteza și refacerea mușchilor, precum și pentru susținerea performanței fizice.

Necesarul mediu de proteine este de aproximativ 0.8-1 g per kilogram de greutate corporală pe zi pentru o persoană obișnuită, ce nu depune o activitate fizică intensă.

Totuși, persoanele active care doresc să își promoveze longevitatea vor avea nevoie de o cantitate suplimentară, de până la 2 sau 2.2 grame per kilogram, pentru a acoperi cerințele ridicate de energie și creștere musculară și a oferi o mai bună stabilitate structurală pentru corp.

Pudra proteica reprezintă o modalitate ușoară și convenabilă de a suplimenta aportul de proteine din alimentație, care, adesea, poate să nu fie unul suficient.

Este important să menții un aport adecvat de proteine, atât din alimentație, cât și din suplimente, pentru a susține integritatea mușchilor, oaselor, sistemului nervos și a obține nivelurile optime de energie în timpul activităților fizice și în restul zilei.

Alte suplimente utile pentru a restabili nivelurile de energie

În unele cazuri, oboseala și nivelurile scăzute de energie pot fi legate de diferite dezechilibre sau afecțiuni subiacente. Anumite suplimente pot ajuta la abordarea acestor afecțiuni și ameliorarea oboselii asociate.

CoQ10

Coenzima Q10 (CoQ10) este un antioxidant care protejează creierul împotriva stresului oxidativ și reduce inflamația.

Aceasta joacă, totodată, un rol crucial în producția de energie la nivel celular, iar suplimentarea ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de energie la persoanele cu afecțiuni precum sindromul de oboseală cronică.

Seleniul

Seleniul este un micronutrient concentrat în mare măsură în glanda tiroidă și joacă un rol important în producția și metabolizarea hormonilor tiroidieni.

Nivelurile adecvate de seleniu sunt necesare pentru o funcție tiroidiană sănătoasă, iar suplimentarea poate fi benefică pentru acele persoane care experimentează oboseală cronică asociată tulburărilor tiroidiene.

În concluzie, într-o lumea plină de factori stresori fizici și psihici, să te simți energizat și alert este esențial pentru o productivitate optimă și o stare generală de bine. Cu toate că un stil de viață echilibrat rămâne baza pe care trebuie să începi să construiești pentru menținerea nivelurilor naturale de energie, suplimentele pot oferi un impuls valoros atunci când este nevoie.

Înapoi la blog