Abordarea intoleranței la lactoză cu probiotice si prebiotice

Abordarea intoleranței la lactoză cu probiotice si prebiotice

Intoleranța la lactoză nu trebuie să însemne o viață fără produse lactate sau plină de disconfort.

Guido Axmann
Abordarea intoleranței la lactoză cu probiotice si prebiotice

Intoleranța la lactoză este o problemă cu care se confruntă un număr semnificativ de oameni, afectând calitatea vieții și limitând opțiunile alimentare. Dacă te-ai săturat să eviți produsele lactate sau să suferi de simptome digestive neplăcute, acest articol este pentru tine. Vom explora cum probioticele, aceste bacterii „bune” care trăiesc în sistemul nostru digestiv, pot fi aliații tăi în gestionarea intoleranței la lactoză.

Ce Este Intoleranța la Lactoză?

Cauze

Cauzele deficienței de lactază pot fi primare, secundare sau congenitale.

  • Primare: Majoritatea cazurilor implică un declin progresiv al activității lactazei, care este situația normală pentru toate mamiferele adulte și, în cazul oamenilor, este mai frecventă în țările africane, asiatice și sud-americane. Persoanele ale căror familii provin din aceste țări sunt mai predispuse la malabsorbția lactozei. În Europa de Nord, malabsorbția lactozei este mult mai puțin problematică deoarece mulți oameni păstrează capacitatea de a digera lactoza datorită unei mutații genetice.
  • Secundare: Infecțiile, intervențiile chirurgicale și boli precum boala celiacă și boala Crohn pot duce la pierderea activității lactazei.
  • Congenital: O absență totală a activității lactazei (deși rară) din cauza variantelor genetice poate fi manifestată la un sugar după introducerea laptelui.
Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe dovezi ale unei mutații genetice, pierderea activității lactazei în mucoasa enterică sau malabsorbție prin teste respiratorii. Testul respirator cu hidrogen (HBT) este un instrument simplu și ieftin care măsoară hidrogenul produs pe măsură ce microbii intestinali fermentează lactoza neabsorbită. Dacă dorești o modalitate convenabilă de a te testa acasă, Folk oferă un test de intoleranță la lactoză care poate fi efectuat în confortul propriei case.

Management

Reducerea sau eliminarea produselor lactate (cu cantități variabile de lactoză) este un pas în management. Din fericire, produsele lactate cu lactoza eliminată sunt larg disponibile. În plus, tabletele de lactază pot oferi relief (nu este un lucru sigur) atunci când sunt suplimentate înainte de ingestia produselor lactate cu lactoză.

Deoarece conțin mai puțină lactoză, iaurtul și brânza pot fi mai bine tolerate. Iaurtul proaspăt este asociat cu un relief mai bun al simptomelor decât iaurtul pasteurizat. Bacteriile din iaurt sunt producători bine-cunoscuți de β-galactosidază.

Consecințe

Produsele lactate sunt surse primare de calciu, potasiu, proteine și vitaminele B și D; prin urmare, evitarea lor poate crește riscul de fracturi osoase, osteoporoză și deficiențe de nutrienți.

Cum Pot Ajuta Probioticele și Prebioticele în Intoleranța la Lactoză?

Dacă ai făcut un test acasă și ai confirmat că ești intolerant la lactoză, s-ar putea să te întrebi ce urmează. Vestea bună este că nu trebuie să renunți la produsele lactate pentru totdeauna. Probioticele, acele micuțe bacterii prietenoase cu intestinele, ar putea să fie exact ce ai nevoie.

Anumite tulpini de bacterii, cum ar fi Lactobacillus, Bifidobacterium și Streptococcus thermophilus, sunt cunoscute pentru activitatea lor înaltă de β-galactosidază. Aceasta sugerează un potențial mare de a ajuta la digestia lactozei și de a ameliora simptomele intoleranței la lactoză. Mai multe recenzii recente au examinat cercetările în acest domeniu. Un studiu sistematic din 2018 cu opt tulpini probiotice a constatat "o relație pozitivă generală între probiotice și intoleranța la lactoză."

O recenzie ulterioară care a inclus nouă studii a raportat că suplimentarea cu probiotice a îmbunătățit rezultatele testelor respiratorii cu hidrogen și simptomele de intoleranță la lactoză. Majoritatea probioticelor administrate, inclusiv L. acidophilus, L. reuteri, L. rhamnosus, L. bulgaricus, S. thermophilus și B. longum, au atenuat eficient semnele clinice. Doza și durata tratamentului cu probiotice, precum și vârsta participanților, au fost observate ca fiind critice pentru rezultate.

Și nu sunt doar probioticele care pot ajuta. Există și prebiotice, care sunt fibre ce alimentează bacteriile bune din intestine și pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Un studiu a evaluat efectul prebioticelor și a constatat un "efect benefic asupra semnelor clinice de intoleranță la lactoză, dar nu asupra rezultatelor testelor respiratorii cu hidrogen."

Cercetătorii sugerează că efectul benefic al probioticelor în intoleranța la lactoză poate fi explicat prin mai multe mecanisme. În funcție de tulpină, probioticele pot furniza lactază pentru digestie în tractul intestinal. În al doilea rând, probioticele pot concura împotriva bacteriilor producătoare de gaze și pot exercita efecte benefice, cum ar fi producția de metaboliți și permeabilitatea modificată a peretelui intestinal.

Dacă ești curios să afli mai multe despre opțiunile de probiotice și prebiotice, te invităm să descoperi gama de produse Biogena disponibile pe Folk, special concepute pentru a-ți sprijini sănătatea digestivă:

Concluzie

În concluzie, intoleranța la lactoză nu trebuie să însemne o viață fără produse lactate sau plină de disconfort. Cu ajutorul probioticelor și prebioticelor, există soluții care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Tulpini specifice de bacterii, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, au arătat rezultate promițătoare în studii, oferind o rază de speranță pentru cei care suferă de această afecțiune.

Dacă te gândești să încerci această abordare, nu uita să începi cu un test de acasă pentru a confirma diagnosticul și să te informezi despre produsele disponibile pe piață, cum ar fi cele oferite de Biogena. Cu informația corectă și resursele potrivite, poți face pași concreți pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a te bucura din nou de alimentele pe care le iubești.

Surse

Di Costanzo, Margherita, and Roberto Berni Canani. "Lactose Intolerance: Common Misunderstandings." Annals of Nutrition & Metabolism vol. 73 Suppl 4 (2018): 30-37. doi:10.1159/000493669

Fassio, Filippo et al. "Lactose Maldigestion, Malabsorption, and Intolerance: A Comprehensive Review with a Focus on Current Management and Future Perspectives." Nutrients vol. 10,11 1599. 1 Nov. 2018, doi:10.3390/nu10111599

Ibba, Ivan et al. "Effects of exogenous lactase administration on hydrogen breath excretion and intestinal symptoms in patients presenting lactose malabsorption and intolerance." BioMed Research International vol. 2014 (2014): 680196. doi:10.1155/2014/680196

Leis, Rosaura et al. "Effects of Prebiotic and Probiotic Supplementation on Lactase Deficiency and Lactose Intolerance: A Systematic Review of Controlled Trials." Nutrients vol. 12,5 1487. 20 May. 2020, doi:10.3390/nu12051487

Misselwitz, Benjamin et al. "Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management." Gut vol. 68,11 (2019): 2080-2091. doi:10.1136/gutjnl-2019-318404

Oak, Sophia J, and Rajesh Jha. "The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review." Critical Reviews in Food Science and Nutrition vol. 59,11 (2019): 1675-1683. doi:10.1080/10408398.2018.1425977

Oliveira, Luiza Scalcon de et al. "The use of probiotics and prebiotics can enable the ingestion of dairy products by lactose intolerant individuals." Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 41,12 (2022): 2644-2650. doi:10.1016/j.clnu.2022.10.003

Savaiano, Dennis A et al. "Improving lactose digestion and symptoms of lactose intolerance with a novel galacto-oligosaccharide (RP-G28): a randomized, double-blind clinical trial." Nutrition journal vol. 12 160. 13 Dec. 2013, doi:10.1186/1475-2891-12-160

Storhaug, Christian Løvold et al. "Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis." The Lancet. Gastroenterology & hepatology vol. 2,10 (2017): 738-746. doi:10.1016/S2468-1253(17)30154-1

Study: "Effects of Probiotics and Prebiotics in the Management of Lactose Intolerance: A Review." PubMed. doi:10.1155/2014/680196

Înapoi la blog