Ce este anxietatea de performanță la locul de muncă și cum o poți depăși?

Ce este anxietatea de performanță la locul de muncă și cum o poți depăși?

Mediul profesional poate fi un loc presărat cu reușite, dar și sentimente copleșitoare, precum anxietatea de performanță.

Simona Cazanescu
Ce este anxietatea de performanță la locul de muncă și cum o poți depăși?

În mediul de lucru actual, competitiv și majoritar cuantificat doar prin prisma rezultatelor livrate, tot mai mulți profesioniști se confruntă cu o afecțiune cunoscută sub numele de anxietate de performanță. Acest tip de anxietate se poate manifesta în diverse situații, de la susținerea unor prezentări, participarea la întâlniri cruciale pentru companie sau având permanent termene limită strânse pentru a termina sarcinile primite.

Într-o anumită măsură, în special în funcție de domeniul în care lucrezi, este normal să te simți mai mult sau mai puțin neliniștit înainte de un eveniment important. Totuși, anxietatea de performanță poate fi apăsătoare și te poate împiedica să te bucuri de viață atât la locul de muncă, dar și în afara acestuia.

Prin înțelegerea semnelor, cauzelor și strategiilor eficiente pentru gestionarea anxietății de performanță, îți vei putea regăsi controlul și atinge întregul tău potențial.

Ce este anxietatea de performanță la locul de muncă?

Anxietatea de performanță la locul de muncă este o formă particulară de anxietate care apare atunci când percepi un dezechilibru între cerințele unei anumite situații (prezentări, ședințe, proiect) și capacitatea ta de a le îndeplini.

Este o stare psihologică caracterizată de îngrijorare excesivă, teamă, dar și alte simptome, care îți pot afecta semnificativ productivitatea în cadrul profesional și starea de bine generală.

Cum știi dacă suferi de anxietate de performanță?

Anxietatea de performanță se poate manifesta în diverse moduri, atât psihologic, cât și fizic (prin somatizare). Iată câteva exemple de semne și simptome care te vor putea ajuta să recunoști o astfel de afecțiune:

Simptome psihice și emoționale:

  • Îngrijorare și teamă excesivă;
  • Gânduri care par să se învârtă în mai multe direcții și sunt dificil de controlat;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Scăderea stimei de sine;
  • Iritabilitate sau schimbări bruște de dispoziție.

Simptome fizice:

  • Tahicardie;
  • Respirație rapidă și superficială;
  • Gură uscată;
  • Senzație de nod în gât;
  • Tremor al mâinilor sau picioarelor;
  • Transpirație la nivelul palmelor;
  • Greață.

Din ce cauze apare anxietatea de performanță?

Pentru a putea înțelege și ameliora simptomatologia anxietății de performanță, cel mai important pas este să depistezi cea mai probabilă cauză subiacentă. Câteva exemple includ:

  1. Teama de eșec - una dintre cele mai frecvente cauze ale anxietății de performanță este teama de a nu obține cel mai bun rezultat posibil; în general, te poți gândi că nu vei îndeplini așteptările pe care le au ceilalți de la tine, că vei face greșeli sau chiar că te vei confrunta cu consecințe negative;
  2. Așteptări nerealiste - stabilirea unor așteptări perfecționiste poate crea o presiune imensă asupra ta și poate contribui la anxietatea de performanță; atunci când îți impui standarde foarte dificil sau imposibil de atins, chiar și eșecurile minore îți pot declanșa anxietate și scădea stima de sine;
  3. Lipsa încrederii de sine - dacă indiferent de situație simți că nu ai încredere în abilitățile tale, la un moment dat, este probabil că vei experimenta anxietate de performanță; această lipsă de încredere cronică poate fi agravată fie de experiențe negative concrete, fie de o frică anticipativă;
  4. Situații cu mize mari - situațiile ce au consecințe semnificative, precum un proiect de mare anvergură sau o promovare, îți pot crește nivelul de anxietate; presiunea percepută de a performa cât mai bine poate fi copleșitoare și poate duce la anxietate de performanță.

Cum poți gestiona anxietatea de performanță?

Deși anxietatea de performanță poate fi o provocare, există strategii eficiente pe care le poți folosi pentru a-ți recăpăta controlul și a reduce impactul acesteia. Iată câteva tehnici practice:

Stabilește obiective tangibile

Stabilirea unor obiective cât mai realiste poate ajuta la scăderea presiunii asociate cu așteptările perfecționiste.

Prin împărțirea obiectivelor mai mari în pași mai mici și abordabili, vei putea să te bucuri de micile victorii, vei putea acumula progrese treptate și, astfel, vei reduce senzatia de anxietate de performanță.

Implementează o restructurare cognitivă

Provocarea gândurilor negative și înlocuirea lor cu altele pozitive și realiste este o tehnică puternică a psihologiei, numită restructurare cognitivă. Prin identificarea convingerilor iraționale sau a îndoielilor și evaluarea critică a acestora, îți vei putea reformula modul de gândire și îți vei crește încrederea în tine.

Vizualizează succesul și cultivă o gândire pozitivă

Prin vizualizarea succesului și cultivarea unei gândiri pozitive despre propria persoană, vei putea ajuta la consolidarea încrederii și la reducerea anxietății. De asemenea, prin repetarea afirmațiilor pozitive (precum un cuvânt sau o frază), vei adopta o mentalitate pozitivă și vei putea crede în propriile tale abilități.

Conștientizează-ți emoțiile și aplică respirații profunde

Practicarea exercițiilor de conștientizare și de respirație profundă poate ajuta la calmarea minții și a corpului, reducând simptomele psihice și fizice ale anxietății de orice fel. Concentrarea pe momentul prezent, acceptarea emoțiilor resimțite și diminuarea intensității acestora prin respirații lente și controlate pot promova un sentiment de relaxare.

Ajustează-ți stilul de viață

Menținerea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la gestionarea anxietății de performanță.

Exercițiile fizice regulate, alături de o dietă plină de nutrienți, suplimente adecvate și un somn odihnitor pot îmbunătăți starea generală de bine fizică și mentală, sporindu-ți capacitatea de a face față stresuluic și anxietății atât la locul de muncă, dar și în timpul liber.

Solicită ajutor de specialitate

În unele cazuri, anxietatea de performanță poate fi severă și persistentă, necesitând sprijin din partea unui terapeut.

În special terapia cognitiv-comportamentală (TCC), dar și alte terapii țintite pot oferi strategii personalizate pentru o mai bună gestionare a anxietății de performanță. De asemenea, grupurile de sprijin pot contribui, de asemenea, la un sentiment de apartenență la o comunitate ce trece prin experiențe similare.

Concluzie

Anxietatea de performanță la locul de muncă este o provocare comună, însă neplăcută. DIn fericire, însă, este posibil să o depășești cu strategiile și instrumentele potrivite. Prin înțelegerea semnelor cheie, cauzelor subiacente și tehnicilor eficiente de gestionare, îți vei putea regăsi controlul și vei putea performa la cel mai înalt nivel confortabil ție și eficient mediului în care profesezi.

De asemenea, este important să reții întotdeauna că experimentarea anxietății de performanță nu reflectă capacitățile sau valoarea ta ca persoană. Este o reacție naturală la stres și presiune, iar cu mentalitatea și strategiile potrivite, poate fi gestionată eficient.

Înapoi la blog