Cum să îți îmbunătățești rezultatele dietei prin post intermitent și monitorizare continuă a glucozei

Cum să îți îmbunătățești rezultatele dietei prin post intermitent și monitorizare continuă a glucozei

Postul intermitent îmbunătățește controlul glicemic și starea de sănătate per total. Dispozitivele de monitorizare continuă a glucozei pot veni în ajutor.

Simona Cazanescu
Cum să îți îmbunătățești rezultatele dietei prin post intermitent și monitorizare continuă a glucozei

Postul intermitent, regăsit adesea și sub denumirea internațională de Intermittent Fasting (IF), reprezintă o dietă bazată pe omiterea deliberată a timpilor clasici de masă, cu prelungirea intervalelor dintre mese, pentru a obține mai multe beneficii durabile pentru organism. În ultimii ani, postul intermitent a căpătat din ce în ce mai multă popularitate, însă modul în care acesta poate îmbunătăți controlul glicemic este încă un subiect ce trebuie promvoat. Cu toate acestea, dispozitivele de monitorizare continuă a glucozei (CGM) se evidențiază treptat drept instrumente utile de obținere a unor perspective clare și valoroase asupra acestei relații de interdependență.

CGM-urile furnizează date în timp real despre nivelul de glucoză din organism pe tot parcursul postului. Aceste dispozitive purtabile arată tendințele glicemice de-a lungul întregii zile, permițând personalizarea programelor de post intermitent și oferind o motivație suplimentară în timpul inițierii și menținerii acestei diete.

Dacă ești un amator al postului intermitent și cauți să optimizezi pe cât de mult posibil acest proces sau, pur și simplu, ești la început de drum și cauți mai multe informații utile, mai jos vei regăsi câteva aspecte importante referitoare atât la această dietă, cât și la ajutorul pe care îl poate oferi un dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei pentru o înțelegere mai bună.

  • Ce este postul intermitent și cum poate îmbunătăți controlul glicemic
  • Ce sunt dispozitivele continue de monitorizare a glucozei (CGM)
  • Cum îmbunătățește CGM rezultatele postului intermitent
  • Motive pentru a încerca postul intermitent cu monitorizare continuă a glucozei

Ce este postul intermitent și cum poate îmbunătăți controlul glicemic

Postul intermitent (IF) implică restricționarea intenționată a momentelor de servire a meselor pentru a maximiza flexibilitatea metabolică, a îmbunătăți controlul glicemic și, nu în ultimul rând, a susține organismul pe termen lung, promovând longevitatea.

Spre deosebire de multe alte diete moderne care se bazează pe diferite teorii inovatoare, postul intermitent se uită mai mult către trecut și, astfel, reflectă fluctuațiile de abundență și lipsă de resurse care existau în vremurile anterioare.

Din ce în ce mai multe studii își orientează atenția asupra eficienței postului intermitent în scăderea nivelurilor glicemice și, implicit, ale insulinei, comparându-le chiar cu metodele clasice precum restricția calorică și ghidurile de slăbit.

În urma acestor studii, datele obținute sugerează faptul că postul intermitent nu doar scade nivelurile glicemice, ci și reduce nivelul de insulină, crește sensibilitatea la insulină, scade inflamația și îmbunătățește flexibilitatea metabolică. Toate aceste efecte cumulate ameliorează controlul glicemic într-un mod mult mai eficient și sustenabil.

Prin urmare, postul intermitent reprezintă o strategie promițătoare de îmbunătățire a controlului glicemic și de reducere a riscului de apariție a bolilor asociate deficitului de insulină. Pentru a veni în ajutorul acestui efort, dispozitivele CGM pot monitoriza în timp real impactul postului intermitent asupra glicemiei, optimizând programele individuale.

5 moduri prin care postul intermitent influențează nivelul de glucoză

Dată fiind interesul aflat în creștere și beneficiile considerabile asociate cu acest tip de dietă, postul intermitent a început să devină un punct cheie de interes în lumea medicală. Astfel, prin intermediul mai multor studii, s-au putut delimita cel puțin cinci modalități prin care postul intermitent își exercită influența asupra metabolismului:

  1. Scade nivelul insulinei;
  2. Crește sensibilitatea la insulină;
  3. Încurajează utilizarea depozitelor de grăsime ca sursă de energie;
  4. Crește flexibilitatea metabolismului (capacitatea organismului de a folosi resurse diferite pentru a obține energie);
  5. Reduce inflamația din organism.

Ce sunt dispozitivele continue de monitorizare a glucozei (CGM)

Dispozitivele CGM (continuous glucose monitoring) funcționează pe bază de senzori și furnizează măsurători frecvente ale glucozei din fluidul interstițial. Aceste măsurători pot fi vizualizate prin intermediul aplicației de pe telefon și, astfel, permit monitorizarea glicemiei atât în timp real, cât și ca tendințe pe termen lung.

Tehnologia CGM implică poziționarea unui senzor pe partea posterioară a brațului. Fiecare senzor se inserează  o singură dată, ușor și nedureros, sub piele și, astfel, măsoară glucoza interstițială la fiecare câteva minute. În cazul senzorilor oferiți de Supersapiens, schimbarea se realizează la 14 zile, astfel că nu sunt necesare înțepături frecvente și neplăcute.

Ca utilizator de CGM, poți vedea schimbările glicemice ce apar după mese în urma diferitelor activități fizice sau în timpul postului intermitent. CGM-urile oferă un feedback în timp real privind impactul alegerilor alimentare și a stilului de viață.

Datele CGM te pot responsabiliza ca utilizator în implementarea schimbărilor de stil de viață și dietă și, astfel, te pot încuraja în timpul intervalelor de post intermitent. Nu în ultimul rând, CGM-urile permit optimizarea programelor individuale de post intermitent pentru a maximiza beneficiile de control glicemic.

Pe baza tendințelor personale identificate, ca utilizator de CGM îți poți ajusta ferestrele de timp ale meselor, poți evita alimentele ce provoacă vârfuri periculoase (spike-uri) de glucoză și îți pot construi treptat flexibilitatea metabolică. Astfel, CGM-urile „închid bucla” feedback-ului privind postul intermitent.

Cum îmbunătățește CGM rezultatele postului intermitent

Dispozitivele CGM îmbunătățesc postul intermitent în mai multe feluri:

  • CGM-urile oferă feedback în timp real privind datele de glucoză pe tot parcursul postului; vizualizarea declinului treptat al glicemiei și stabilizarea acesteia oferă o motivație sporită pentru a persevera în postul intermitent;
  • Fluxul constant de date CGM te responsabilizează și te ajută să înțelegi senzațiile normale de foame sau oboseală care apar la începutul postului intermitent; practic, CGM elimină îndoielile privind potențialele episoade de hipoglicemie;
  • Pe termen lung, CGM facilitează adaptarea organismului în vederea unui post intermitent eficient; analizând tendințele individuale, îți poți structura dieta premergătoare și poți dezvolta, treptat, o flexibilitate metabolică în utilizarea glucozei și grăsimilor pentru energie;
  • Verificarea valorilor CGM în timpul postului permite identificarea și evitarea alimentelor lichide care ar putea genera vârfuri periculoase de glucoză; astfel, progresul postului intermitent nu este perturbat;
  • CGM-urile permit optimizarea continuă a programelor personalizate de post intermitent pentru un control glicemic superior; ajustarea ferestrelor de timp ale meselor și structurarea unei diete adecvate devin, astfel, accesibile.

Motive pentru a încerca postul intermitent împreună cu monitorizarea continuă a glucozei

Există numeroase motive pentru a implementa postul intermitent în combinație cu datele obținute de la un dispozitiv CGM:

  • Reducerea în greutate - restricționarea perioadelor de consum alimentar și monitorizarea glucozei cu un CGM creează un deficit caloric ce determină organismul să consume depozitele de țesut adipos pentru energie; scăderea nivelurilor de glucoză și insulină observate pe CGM validează acest proces;
  • Potențialul postului intermitent de a îmbunătăți controlul glicemic - observabil cu ajutorul CGM; glucoza este mai stabilă, variabilitatea glicemică este redusă, iar sensibilitatea la insulină este crescută (toate sunt beneficii dovedite științific ale postului intermitent); un CGM permite cuantificarea acestor efecte la nivel individual;
  • Postul intermitent reduce inflamația cronică - se asociază cu efecte antioxidante și imunomodulatoare demonstrate în studii recente; aceste beneficii extinse pentru sănătate pot contribui la prevenirea unei multitudini de afecțiuni;

Per total, tendințele individuale observate pe CGM susțin personalizarea și optimizarea continuă a strategiilor de post intermitent. Implementarea simultană a postului intermitent cu monitorizarea CGM permite o abordare holistică, ghidată de date, folosită nu doar pentru îmbunătățirea controlului glicemic, ci și a unei stări de sănătate optime și durabile.

În concluzie, postul intermitent poate îmbunătăți controlul glicemic și poate maximiza efectul benefic asupra sănătății atunci când este practicat într-un mod sigur și informat. Monitorizarea continuă a glucozei promovează înțelegerea modului în care postul intermitent influențează tendințele individuale ale glucozei și, astfel, permite optimizarea dietei de tip post intermitent și a stilului de viață per total.

Înapoi la blog