Postul intermitent sau restricția calorică pentru o pierdere sănătoasă în greutate?

Postul intermitent sau restricția calorică pentru o pierdere sănătoasă în greutate?

Pierderea în greutate poate fi obținută mai eficient fie prin post intermitent, fie prin restricție calorică, în funcție de particularitățile organismului tău.

Simona Cazanescu
Postul intermitent sau restricția calorică pentru o pierdere sănătoasă în greutate?

Dorința de a adopta o dietă cât mai eficientă pentru pierderea în greutate poate motiva diferite alegeri alimentare, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Dintre acestea, în ultimul timp, postul intermitent a câștigat o atenție semnificativă drept strategia ideală atât pentru promovarea slăbirii, cât și îmbunătățirea sănătății tale generale. În același timp, restricția calorică este o metodă utilizată încă din trecut, binecunoscută și larg răspândită și implementată, care poate fi considerată o alternativă a postului intermitent.

În cadrul acestui articol, explorează diferențele cheie dintre postul intermitent și restricția calorică și află care sunt beneficiile lor potențiale și, totodată, care ar fi potrivită pentru obiectivele tale de pierdere în greutate.

Ce este postul intermitent și cum se poate implementa?

Postul intermitent este un tip particular de dietă ce se bazează pe alternarea între perioade de post și de alimentare. Spre deosebire de dietele tradiționale, care se concentrează cantități, tipuri de alimente sau ambele, postul intermitent pune accentul pe componenta temporală.

Există mai multe forme de post intermitent dintre care poți alege, în funcție de stilul tău de viață curent sau cel către care îți dorești să aspiri:

  1. Alimentația cu timp restricționat - mesele sunt consumate într-un număr limitat de ore în fiecare zi; de obicei, se recomandă 6-8 ore de alimentare și restul fără aport caloric;
  2. Postul alternativ - există o zi de alimentație normală și una de post (cu aport caloric minim sau nul); aceste zile se alternează;
  3. Modelul 5:2 - ai o alimentație normală timp de cinci zile pe săptămână, urmată de două zile de aport caloric restricționat sau nul;
  4. Postul periodic - aportul tău caloric este restricționat pentru mai multe zile consecutive, însă într-un număr limitat de zile pe lună, cu alimentație normală în restul timpului.

Ce este restricția calorică și unde se situează ca metodă de slăbit?

Restricția calorică implică reducerea cantitativă a alimentelor (măsurată în calorii), zilnică, sub media corespunzătoare vârstei, greutății și sexului sau, cel puțin, sub nivelul obișnuit pentru tine, însă fără privare de nutrienți esențiali.

Spre deosebire de postul intermitent, restricția calorică se concentrează pe reducerea constantă a consumului tău general de calorii și nu pe modificarea modelelor tale alimentare.

Cum se compară cele două metode de pierdere în greutate?

Atât postul intermitent, cât și restricția calorică au arătat suficiente rezultate pozitive pentru a fi considerate metode eficiente de pierdere in greutate. Cu toate acestea, studii recente sugerează că eficiența postului intermitent poate surveni ca urmare a reducerii generale a caloriilor și nu obligatoriu de momentele meselor tale.

De exemplu, un studiu efectuat pe parcursul a 12 luni, care a comparat alimentația cu timp restricționat (cu o fereastră de alimentare de 8 ore) cu restricția calorică zilnică, a constatat că ambele grupuri au experimentat o pierdere în greutate similară. În concordanță cu acest studiu, au fost efectuate și altele cu rezultate similare.

Aceste rezultate se pot datora faptului că într-o fereastră de 8 ore, de obicei, nu se va consuma un număr de calorii superior față de cel dintr-o zi obișnuită, astfel că va exista implicit și o restricție calorică, nu doar de timp.

Sănătatea metabolică

Ambele abordări au arătat beneficii potențiale pentru sănătatea ta metabolică și reducerea factorilor tăi de risc pentru diferite afecțiuni:

  1. Tensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare - atât postul intermitent, cât și restricția calorică au fost asociate cu reducerea tensiunii arteriale; de asemenea, unele studii sugerează că ambele abordări pot reduce factorii tăi de risc pentru bolile cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic);
  2. Glicemia și lipidemia - au fost observate îmbunătățiri ale toleranței la glucoză, sensibilității la insulină și profilurilor lipidice în cazul ambelor abordări;
  3. Grăsimea viscerală - ambele metode de pierdere în greutate au arătat potențial pentru reducerea grăsimii viscerale.

Longevitatea

În timp ce studiile efectuate până la acest moment au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește potențialul restricției calorice și a postului intermitent de a extinde durata de viață sănătoasă, domeniul longevității se află încă în plină cercetare și nu poate fi formulată o relație clară de cauzalitate.

Ce reprezintă o certitudine, însă, este multitudinea de beneficii pe care le aduce o pierdere sănătoasă în greutate pentru sănătatea generală, un aspect indispensabil pentru promovarea longevității.

Care sunt considerațiile de siguranță pe care să le ai în vedere?

Atât restricția calorică, cât și postul intermitent pot fi sigure pentru tine atunci când sunt implementate corect. Totuși, nu uita faptul că, în pofida implementării corecte, fiecare om este diferit, fiecare organism răspunde într-un anumit fel la schimbări de stil de viață, iar ție ți se poate potrivi o metodă de slăbit mai bine decât alta.

De asemenea, atunci când adopți una dintre cele două metode de pierdere în greutate, trebuie să ai în vedere și următoarele aspecte:

  1. Deficitul de nutrienti - este crucial să îți asiguri un aport adecvat de nutrienți, în special în cazul restricției calorice;
  2. Pierderea de masă musculară - ambele abordări pot duce la o anumită pierdere a masei tale corporale slabe, care poate fi atenuată prin incorporarea activitatii fizice regulate;
  3. Oboseală și alte efecte secundare - poți experimenta oboseală, dureri de cap sau dificultăți de concentrare, în special la începutul acestor diete.

Pentru a face cea mai bună alegere pentru tine și sănătatea ta, este recomandat să consulți un medic înainte de a începe orice nou regim alimentar, în special dacă ai afecțiuni de sănătate preexistente sau alte condiții particulare.

Concluzie

În timp ce atât postul intermitent, cât și restricția calorică sunt metode eficiente de pierdere în greutate și îmbunătățire a mai multor aspecte ale sănătății tale, alegerea uneia dintre aceste abordări depinde de preferințele tale individuale și factorii tăi de stil de viață. Nu ezita să ceri ajutorul specialiștilor pentru a face o alegere informată și asumată.

Înapoi la blog