Cum te poate ajuta un health coach să îți atingi obiectivele de sănătate

Cum te poate ajuta un health coach să îți atingi obiectivele de sănătate

Health coaching este un proces holistic, colaborativ, ce te îndrumă spre o stare de sănătate îmbunătățită prin schimbări de stil de viață sustenabile.

Simona Cazanescu
Cum te poate ajuta un health coach să îți atingi obiectivele de sănătate

Coaching de sănătate sau health coaching reprezintă un domeniu fascinant, aflat într-o creștere rapidă și axat pe îndrumarea către o mai bună sănătate și stare de bine prin schimbări de stil de viață cât mai benefice și sustenabile. Spre deosebire de vizitele clasice la medic, unde adesea îți sunt prescrise planuri mai rigide și general valabile de dietă sau exerciții fizice, un coach de sănătate adoptă o abordare colaborativă, holistică și personalizată pentru stabilirea obiectivelor tale de sănătate și dezvoltarea de măsuri accesibile și eficiente pe care tu poți să le pui în aplicare.

Procesul de health coaching își propune, astfel, să îți sporească motivația, să îți ofere mai multă responsabilitate și să te ajute să depășești obstacolele ce apar pe parcurs într-o manieră cât mai empatică.

Ce semnifică health coaching

Health coaching este un serviciu distinct față de tratamentul sau terapia medicală clasice. Spre deosebire de acestea din urmă, coaching-ul nu implică diagnosticarea sau tratarea bolilor acute sau cronice și nici nu înlocuiește aceste procese cu roluri bine definite.

În schimb, health coaching-ul este un proces bazat în special pe prevenție și concentrat pe ghidarea ta, cu scopul de a-ți atinge obiectivele de sănătate prin schimbări de comportament sustenabile.

Câteva tehnici cheie utilizate de coachii de sănătate includ:

  1. Intervievarea motivațională - bazată pe întrebări deschise, pentru a scoate la iveală motivația principală de schimbare;
  2. Ascultarea activă - facilitează inițierea auto reflecției și conștientizării;
  3. Utilizarea psihologiei pozitive - evidențiază punctele forte deja existente pentru a avea o bază pe care să construiești

Coaching-ul de sănătate poate acoperi o gamă largă de obiective, precum:

  • Pierderea în greutate;
  • Gestionarea bolilor cronice (ex: diabet);
  • Îmbunătățirea dietei și exercițiilor fizice;
  • Reducerea stresului;
  • Îmbunătățirea somnului;
  • Atingerea unei bunăstări generale.

În esență, un coach de sanatate oferă informații, resurse și responsabilitate în timp ce tu îți creezi propriile soluții. Rolul coach-ului este de a-ți facilita autodescoperirea, creșterea disponibilității de schimbare și sprijinirea în vederea efectuării unor pași treptați către o viață mai bună.

În ce constă procesul de health coaching

Procesul de coaching de sănătate începe, de obicei, cu o consultație inițială în cadrul căreia coach-ul învață mai multe detalii despre tine, precum istoricul tău de sănătate, stilul de viață actual, obiectivele pe termen scurt și lung, motivația din spatele solicitării coaching-ului, precum și orice provocări cu care te-ai confruntat în trecut.

Prin intermediul informațiilor acumulate în această primă ședință, se poate determina "punctul de pornire" sau "stadiul actual", dar și disponibilitatea ta de a acționa pe termen lung.

Împreună, tu și coach-ul veți contura pașii care se aliniază cel mai bine cu nevoile și dorințele tale. Acest lucru poate implica fie descompunerea unui obiectiv mai mare, cum ar fi pierderea în greutate, în schimbări mai mici, dar incrementale de-a lungul timpului, fie poate fi un scop direct.

Sesiunile de coaching continuu se orientează în jurul analizării progresului, oferirii încurajării, depășirii obstacolelor și evaluării gradului de responsabilitate. Verificările periodice te mențin motivat și pe drumul cel bun și te ajută să te asiguri că urmezi pașii cei mai eficienți.

Pe măsură ce te apropii de obiectivele tale, accentul se mută pe menținerea obiceiurilor pozitive pe termen lung fără sprijinul coach-ului. Terminarea procesului de coaching poate implica scăderea treptată a frecvenței sesiunilor sau trecerea la monitorizarea continuă de sine.

Chiar și interacțiunile scurte de coaching focusate în jurul unor probleme discrete pot aduce beneficii. Cu toate acestea, relațiile de coaching pe termen lung tind să ofere rezultate mai bune pentru obiective complexe precum gestionarea bolilor cronice.

Beneficiile lucrului cu un coach de sănătate

Așa cum a fost evidențiat și mai sus în articol, lucrul cu un coach de sănătate calificat poate duce la îmbunătățiri semnificative atât obiective, cât și subiective.

Din punct de vedere obiectiv, există o îmbunătățire a parametrilor de sănătate, precum scăderea tensiunii arteriale, normalizarea colesterolului și glicemiei, pierderea in greutate și creșterea capacității cardiovasculare.

Din punct de vedere subiectiv, toate măsurile adoptate se concentrează către creșterea motivației tale și a eficienței măsurilor pe care le aplici, conducând la o mai bună calitate a vieții tale de zi cu zi.

Având în mod regulat încurajare și sprijin calificat din partea unui coach, poți primi oricând ai nevoie impulsul necesar pentru a duce la bun sfârșit schimbările.

Un coach de sănătate te va întâlni întotdeauna acolo unde te afli și te va ajuta să îți extinzi cercul de posibilități. Cu o abordare holistică și personalizată, vei descoperi propria ta călătorie către o sănătate mai bună.

Aspecte de luat în considerare la solicitarea ajutorului unui coach

Pentru a putea primi cele mai bune sfaturi și a-ți atinge scopurile, este extrem de important să alegi un coach de sănătate instruit și certificat în mod corespunzător. O certificare de încredere indică faptul că acesta a primit instrucțiuni cheie cu privire la rolul său în raport cu tine și abilitățile pe care trebuie să le aibă pentru a te ajuta.

Odată ce ai identificat coach-ul potrivit, trebuie să te gândești și la modul de desfășurare a sesiunilor. Acestea pot avea loc, de cele mai multe ori, fie față în față, fie prin videoconferință sau, uneori, o combinație între cele două metode. Modul prin care menții legătura cu coach-ul pe termen lung poate diferi și în funcție de preferințele setate împreună.

Un alt aspect important este să te asiguri că există o potrivire bună din punct de vedere al personalității între tine și coach-ul tău. Un stil mai cald, empatic și încurajator se potrivește majorității persoanelor, în timp ce poate tu vei prefera un coach mai direct.

Nu în ultimul rând, este esențial să ai un obiectiv clar de sănătate în minte atunci când cauți sprijinul unui health coach. Fie că este vorba de pierderea în greutate, gestionarea unei boli cronice sau îmbunătățirea calității somnului, un coach își poate adapta procesul dacă tu știi exact care este motivația ta principală.

În concluzie, coachingul de sănătate este un proces colaborativ care te îndrumă către o mai bună stare de bine prin schimbări de stil de viață durabile. Spre deosebire de medicina clasică, coaching-ul de sănătate utilizează tehnici diverse pentru a facilita autodescoperirea și progresul treptat către obiectivele de sănătate definite de către tine. Atât timp cât motivația din spatele solicitării acestui coaching este cât mai clară, beneficiile lucrului cu un antrenor de sănătate calificat sunt numeroase și merită să explorate.

Înapoi la blog